Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності наукових парків.
На черговому засіданні зазначалося, що законопроект передбачає внести зміни до законів України «Про оренду державного та комунального майна» і «Про наукові парки».
Зокрема, пропонується визначити, що проекти, які виконуються за рахунок коштів наукового парку та його партнерів і не передбачають державної підтримки, не потребують державної реєстрації.
Відповідно до змін виконавчий орган управління наукового парку має подати узагальнений звіт про результати його роботи відповідному вищому навчальному закладу або науковій установі та спеціально уповноваженому центральному органові виконавчої влади у сфері науково-технічної та інноваційної діяльності щорічно, до 1 лютого кожного наступного року, або на їхню вимогу.
Згідно із законопроектом, у разі реалізації проекту наукового парку, зареєстрованого згідно з частиною другою статті 15 цього закону, наукове, лабораторне і дослідницьке обладнання, а також комплектуючі та матеріали, передбачені проектом наукового парку, що ввозяться ним та партнерами, звільняються від обкладання ввізним митом у порядку, встановленому законом.
* * *
Члени профільного комітету також рекомендують парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 18 Закону України «Про загальну середню освіту» (щодо запобігання дискримінації при вступі до початкової школи).
Законопроектом пропонується заборонити перевірку знань дітей при зарахуванні їх до загальноосвітніх навчальних закладів, крім гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів).
Під час обговорення народні депутати зазначили, що сьогодні при прийомі дітей до загальноосвітньої неспеціалізованої школи державної та комунальної форм власності часто застосовується практика тестування знань дітей (читання, математика, іноземні мови тощо).
* * *
Комітет з питань науки і освіти підтримує проект закону про внесення доповнення до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за підроблення документів про освіту.
Народні обранці пропонують ввести до Кримінального кодексу окрему статтю 358-1, яка встановлює кримінальну відповідальність за підроблення документа про освіту, виготовлення з метою збуту, збут або використання свідомо підроблених документів про освіту.
Зокрема, за такі дії передбачається запровадити штрафи до п’ятиста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.
Також відповідно до зазначеної статті використання свідомо підробленого документа про освіту карається штрафом до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до чотирьох років.
Окрім того, дії, якщо вони вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, караються позбавленням волі на строк до п’яти років.
Законопроектом також пропонується внести доповнення до ст.112 Кримінально-процесуального кодексу України, яка визначає підслідність.
Вл. інф.