«Батьки міста» вважають покупку вигідною, опозиція заявляє, що бюджетні гроші «спускаються в унітаз»
Новина про те, що Донецька міська рада придбала десять пересувних туалетів майже по 400 тисяч гривень кожен, викликала жваве обговорення серед городян. За інформацією «Вісника державних закупівель», головне управління благоустрою та комунального обслуговування міськради за підсумками тендера 16 травня уклало угоду із ТОВ «Аріста» на придбання пересувних євротуалетів на загальну суму 3,99 мільйона гривень. Тож кожне «благо цивілізації» обійшлося майже як гарна іномарка.
Представники опозиції піддали нещадній критиці дії донецьких чиновників, заявивши, що бюджетні гроші спускаються в унітаз у буквальному розумінні цього слова. Віце-прем’єр-міністр України Борис Колесніков, який опікується підготовкою до Євро-2012, заперечив зв’язок між придбанням пересувних туалетів та майбутнім чемпіонатом. «Це жодного стосунку до Євро взагалі не має, тому що п’ять туалетів Євро не врятують, як ви розумієте», — зазначив, відповідаючи на запитання журналістів, заступник керівника уряду.
А от у міській раді вважають покупку дуже вдалою. І уточнюють: придбані не просто біотуалети, а санітарно-гігієнічні комплекси, аналоги яких використовувалися на Олімпіаді в Пекіні. При цьому п’ять комплексів призначені для чоловіків, п’ять — для жінок. Крім того, туалети розраховані і на осіб із обмеженими фізичними можливостями. Головна відмінність від інших тимчасових «Ч» та «Ж» у тому, що ці комплекси підключаються до наявних систем водопостачання, водовідведення та електроенергії. А отже, звичні біотуалети у вигляді будки із «відром», яке час від часу опорожнюють, — це вчорашній день.
Деталі споруд, про які повідомляють у міськраді, вражають своєю турботою про клієнта. «Комплекс для чоловіків, обладнаний чотирма окремими кабінками, п’ятьмя пісуарами і двома рукомийниками. Наявне освітлення, бойлер для приготування гарячої води, набори для умивальників, дзеркала і туалетні речі, а також електрообігрівачі», — не приховують гордості в управлінні благоустрою і комунального обслуговування. Жіночий «вагончик» має чотири окремі кабіни та одну кабіну для осіб із обмеженими фізичними можливостями, обладнану пандусом та окремим входом.
За словами начальника управління Костянтина Савінова, всього участь у тендері брали сім постачальників. Переможець запропонував найкраще поєднання ціни та якості. «За ті кошти, які ми витратили на придбання 10 туалетних комплексів, ми змогли б спорудити в одному місці не більше одного-двох стаціонарних туалетів на 20—30 осіб. Це рішення дасть змогу обслуговувати одночасно 70 осіб у різних місцях, при цьому враховує інтереси людей із обмеженими можливостями, — відкидає звинувачення в дорожнечі покупки чиновник. — Ми вивчили світовий досвід. Пекін на Олімпіаді використовував уже аналогічну продукцію, розташовуючи її в кілька поверхів. Німецький аналог у Берліні коштує 38 тисяч євро. Привезти, розмитнити і встановити — коштуватиме щонайменше 630 тисяч гривень за комплекс. Тому перевагу віддали чеському аналогу».
У міськраді запевняють, що такі комплекси будуть задіяні для всіх міських заходів із масовим скупченням людей. Вартість послуг поки що невідома. Але навіть якщо із кожного відвідувача братимуть по одній гривні, споруди окупляться лише після обслуговування чотиримільйонного клієнта. Разом із тим місцеві мешканці звертають увагу на дефіцит або відсутність стаціонарних туалетів у центрі. Крім того, ці об’єкти настільки «засекречені», що знайти їх гостеві, не знайомому із містом, досить важко.
Фото надане прес-службою Донецької міської ради.
Пересувні блага цивілізації вражають турботою про клієнта.