Секретаріат Хмельницької обласної організації Національної спілки журналістів оприлюднив заяву про факти тиску на свободу слова. В ній, зокрема, йдеться про події навколо журналістів і редакційних колективів у Городоцькому та Летичівському районах.
Так, журналістка городоцької районної газети Ольга Вербановська розповіла у своєму матеріалі про те, що міська рада не затвердила проект документації на оформлення власності на землю батькам голови Городоцької райдержадміністрації. Після цього їй зателефонував невідомий і голосом, схожим на голос керівника району (в чому могли переконатись п’ятеро свідків, які чули розмову через гучномовець), з лайкою пообіцяв журналістці «викинути її за патли з району». Журналістка змушена була звернутися до місцевих правоохоронців із заявою про погрози на її адресу. Однак ті так і не змогли визначити номер та особу телефонного шантажиста. При цьому голова адміністрації категорично заперечив свою причетність до цього. Однак після цих подій журналістка не може вважати себе у безпеці й вільно здійснювати свою професійну діяльність.
Натомість у Летичеві всі конфліктуючі з пресою особи відомі. Це — голови районної державної адміністрації та районної ради. Як сказано в заяві, коли їхні спроби керувати виданням зустріли спротив редакційного колективу, редактор був звільнений з посади. Імена посадовців поповнили цьогорічний список ворогів преси, оприлюднений Національною спілкою журналістів.
Однак це не зупинило тиск з боку співзасновників летичівської районної газети. Вони вимагають провести «реструктуризацію редакції та оптимізувати чисельність її персоналу». Одночасно для «підсилення колективу» направили свого заступника редактора, який за фахом є бухгалтером і до цього працював завідувачем відділу райдержадміністрації, та водія, без якого раніше редакція обходилась. При цьому решта «неугодного» колективу попереджена про звільнення. За твердженням журналістів, важко сприймати це інакше, як не тиск.
Наприкінці минулого року в області вже було розповсюджено заяву журналістів про тиск на свободу слова з боку голови Хмельницької ОДА Василя Ядухи. Тоді це стало приводом для відвертої розмови між владою та співробітниками різних видань і творчих колективів. Під час зустрічі очільник краю пообіцяв, що надалі робитиме все можливе, аби працівники ЗМІ не відчували на собі жодного тиску з боку влади, вільно та об’єктивно подавали інформацію про життя Хмельниччини. Однак наведені вище факти свідчать про те, що на місцях далеко не всі чиновники поділяють цю думку. Секретаріат обласної організації НСЖУ заявив про неприпустимість подібної поведінки чиновників і чекає відповідальної та неупередженої оцінки їхніх дій насамперед із боку голови облдержадміністрації. А щоб заява не залишилась без уваги, її передано ще й до адміністрації Президента та до тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування фактів цензури та тиску на журналістів.
 
Хмельницький.