Учора в Новограді-Волинському під патронатом Голови Верховної Ради України Володимира Литвина відбувся перший економічно-інвестиційний форум «Звягівщина інвестиційна». Було представлено різні комерційні пропозиції — промислові об’єкти, торговельні та готельно-розважальні, оздоровчі та діагностичні центри, сфера туризму, майданчики для будівництва житла, промислова зона NovoPark площею 270 гектарів.

Голова Верховної Ради ознайомився з роботою ТОВ «Новотекс». Розповідаючи про свої враження, він сказав: сучасний рівень, сучасне виробництво, сучасна продукція, і головне — забезпечується охорона довкілля. Але, на жаль, констатував він, інвестиції в Україну йдуть надто повільно. До того ж переважно з Кіпру, чверть від усього обсягу, легко зрозуміти, що за цим стоїть. Можна багато говорити про причини і проблеми, але головне полягає в тому, що країна повинна мати стабільність, передбачуваність.

Друга проблема — це корупція. З 1 липня набирає чинності закон щодо протидії тій іржі, що підточує державу. Це вже проблема національної безпеки. Попри критику, яка завжди звучить від представників опозиції, закон надзвичайно жорсткий, навіть жорстокий у частині покарань за корупційні діяння. Володимир Литвин висловив думку, що цей закон під розписку всі повинні прочитати, всі, хто приймає рішення, починаючи від сільської ради і закінчуючи Кабінетом Міністрів і Верховною Радою.

Ще одна проблема — суди. Вони повинні бути незалежними, відповідальними, приймати зрозумілі прозорі рішення. Було здійснено судову реформу. Сьогодні видно певні її вади. Є відповідні рекомендації, в тому числі Венеціанської комісії. Найближчим часом буде внесено уточнення, щоб забезпечити незалежний відповідальний суд в Україні.

Сьогодні багато дебатів точиться навколо земельного питання. Навіть намагаються ініціювати референдум. Прийнято закон про кадастр у першому читанні. Після внесення Кабінетом Міністрів Верховна Рада перейде до закону про ринок землі. Мова йде насамперед про можливість оренди землі на тривалий період від 10 років, щоб люди, які приходитимуть працювати в країну, могли залучати інвестиції. 

Володимир Литвин узяв участь у закладенні каменя для будівництва храму Пресвятої Богородиці в селі Варварівка Ємільчинського району.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин (у центрі) ознайомився з роботою ТОВ «Новотекс». Крайній ліворуч — генеральний директор компанії Дітріх Бок.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.