Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, перебуваючи з офіційним візитом у Швейцарії, зустрівся з мером міста Берн Александром Тшеппетом (на знімку). Під час зустрічі В. Литвин висловив зацікавленість організацією влади у місті, коли люди беруть безпосередню участь в управлінні громадою і справами в державі. «Ми мали експерименти з різними системами організації влади, але бачимо, що організація вашого життя є досить цікавою», — зазначив він.
А. Тшеппет у цьому контексті повідомив, що на загальнодержавному рівні вирішуються питання зовнішньої політики, охорони тощо. А справи громад і кантонів, за його словами, вирішують вони самі. Він вважає, що у Швейцарії «багато демократії і що рішення виконуються повільніше, ніж інколи треба». Але водночас мер Берна зауважив, що, мабуть, тому це місто має вигляд середньовічного. Він нагадав, що Берн внесено до списку культурних пам’яток ЮНЕСКО, і тому «є велике розуміння важливості збереження історичної спадщини».
За словами А. Тшеппета, більшість будинків у Берні мають багатовікову історію, а їх власникам мерія робить спеціальні приписи: як, яким чином мають здійснюватись реставраційні роботи. І кожен власник робить реконструкцію самостійно. «Жити в історичному Берні — найпривабливіше», — сказав мер, щиро дивуючись тому, що у центрі Києва, в його історичній частині, збудовані сучасні скляні готелі.
На запитання В. Литвина щодо механізму проведення референдумів, мер міста зазначив, що голосування у громадах відбувається постійно: «Ми щонеділі за щось голосуємо». Бо, за його словами, постійно є ініціативи щодо вирішення будь-яких питань. «Ніхто не думає про фальсифікації, у нас більшість людей голосують навіть по пошті, — підкреслив він. — Наша державна система у Швейцарії побудована так, щоб люди активно брали участь в її житті. Більшість у нас завжди права, меншість захищена тим, що має право висувати ініціативи». За його словами, такі правила гри зумовлюють відсутність постійних переможців чи переможених.
Під час прес-конференції у Швейцарії Голова Верховної Ради України Володимир Литвин закликав припинити розмови про адміністративну реформу в нашій країні та прийняти рішення про передачу повноважень та відповідальності на місця.
Керівник українського парламенту переконаний, що не повинна продовжуватися практика, коли всі податки і збори зосереджуються в центральному бюджеті і у вигляді субвенцій повертаються на місця. «Ми повинні раз і назавжди прийняти во-льове рішення, чітко визначити, що потрібно для реалізації загальнодержавних завдань безпеки, зовнішньої політики, оборонної політики. — зазначив В. Литвин. — Кошти на це мають сконцентруватися на загальнодержавному рівні, а все інше повинно залишатися на місцях». Після цього, вважає Голова Верховної Ради, можна «перезавантажити владу через проведення місцевих виборів, але під конкретні повноваження і відповідальність».
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.