Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з головою Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) Джанні БукІккІо (на знімку). Учасники зустрічі обговорили перспективи співробітництва України з Венеціанською комісією у напрямі здійснення конституційно-правової модернізації України, наміри щодо виконання рекомендацій цієї європейської установи у сфері створення ефективної і незалежної судової системи, новий проект закону про вибори.
Голова Верховної Ради високо оцінив роботу Венеціанської комісії як «неупередженого органу» та її керівництва, зазначивши, що їх діяльність важлива для України особливо тепер, «коли ми переживаємо відповідальний етап нашого розвитку». «Ми прискіпливо, уважно і відповідально аналізуємо ті висновки і рекомендації, які надає Венеціанська комісія», — підкреслив він.
Зі свого боку Дж. Букіккіо зазначив, що «Венеціанська комісія є давнім другом України та завжди залишиться до неї близькою, надаватиме свої поради з важливих питань». Голова Венеціанської комісії позитивно оцінив намагання і прагнення нашої країни вирішити ті питання, які стоять перед нею тривалий час.
Погоджуючись із заявами керівництва Венеціанської комісії щодо недосконалості нового законопроекту про вибори народних депутатів, глава парламенту заявив, що не поділяє деякі положення нового виборчого закону, який передбачає змішану систему виборів, через те що «це не відповідає потребам суспільства», повідомляє прес-служба Верховної Ради України.
Із головою Європейської комісії «За демократію через право» Джанні Букіккіо та секретарем цієї комісії Томасом Маркертом також зустрівся Президент Віктор Янукович. Глава держави подякував Венеціанській комісії за підтримку в березні цього року запропонованого Президентом України підходу до організації конституційного процесу та поінформував про роботу над Концепцією створення та функціонування Конституційної асамблеї. Він також повідомив про готовність української сторони вже найближчим часом подати на експертизу до Венеціанської комісії законопроект про вибори народних депутатів України.
Особливу увагу під час розмови з представниками Венеціанської комісії Віктор Янукович зосередив на проблемі реформування місцевого самоврядування, відзначивши готовність української сторони спиратися на серйозні науково-методологічні напрацювання з цього питання, які вже є в Україні, а також на міжнародний досвід, зокрема, враховувати рекомендації Ради Європи щодо розробки Національної стратегії реформування місцевого самоврядування в Україні, повідомляє прес-служба глави держави.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.