В одному з випусків «Голосу України» йшлося про Венеціанський міст, що в київському Гідропарку. І не тільки про те, що ця споруда перебуває в аварійному стані, а й що на ній перевіряють власну хоробрість стрибуни з мосту в Дніпро — здебільшого підлітки або громадяни напідпитку. Що не раз закінчувалося трагедією.

Звісно, самою забороною на нерозважливих не вплинеш, та й міліціонерів на кожного не напасешся. Тому редакція звернулася до керівників комунального підприємства «Київавтодор» із запитом-пропозицією — вжити певних заходів, які б унеможливили таке добровільне самогубство. Як це роблять, приміром, в інших країнах з мостами, що знаходяться у густонаселених районах: натягують дротяні сітки по всій довжині споруди. Керівники з редакцією погодилися, але повідомили, що сітка вимагає створення дорогої проектної документації, на що у підприємства бракує коштів. От коли б вони були, тоді... А поки що — вибачайте!

Відтоді міст остаточно захирів і може обвалитися будь-якої миті: на одному з його пішохідних тротуарів з’явилися дві величезні діри — приблизно по 3 метри на півтора. Утім, дивно, як Венеціанський трудяга тримався досі. Адже ця єдина магістраль, що зв’язує Долобецький острів з «великою землею», розрахована на проїзд по ній автомобілів вагою до трьох тонн. Натомість по ній удень і вночі до точок громадського харчування і торгівлі курсують (хоча це завжди було заборонено — рекреаційна зона! — Авт.) великовантажні хури з напоями та іншим товаром. А, приміром, вага лише самого сміттєвоза без вантажу, який щодень вивозить з Долобецького по 40 тонн сміття, становить 15 тонн. Тож знавці твердять: життя мосту вкоротив саме такий потік транспорту. До речі, останнє рішення голови КМДА Олександра Попова про обмеження в’їзду автомобілів у Гідропарк викликало справжній ажіотаж серед тих, кому туди — вантажівками — конче необхідно: один мій знайомець-підприємець уже «одержав» спеціальну перепустку, заплативши спритникам 600 грн.

І хоч «Укравтодор» начебто убезпечився від відповідальності за можливу трагедію, встановивши на в’їзді на міст з обох боків заборонний знак, автомобілі та люди продовжують долати цю аварійну переправу.

Тим часом з’явилася інформація, що КП «Київавтодор» замовило у ТОВ «Містпроект» розробку проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт Венеціанського мосту вартістю 570 тис. 24 грн. Роботи мають бути здійснені до кінця року. Редакція нагадує господарям про можливість убезпечити нерозважливих громадян від насправді смертельних стрибків у воду.