Проект Житлового кодексу передбачає створення в Україні житлово-комунальної інспекції, працівники якої матимуть право безперешкодного доступу до квартир і будинків мешканців. Про це заявив народний депутат від «Нашої України», член парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіональної політики Віктор МатЧук (на знімку).
Надання житлово-комунальним інспекторам такого права суперечить Конституції України, вважає народний депутат. Відтак ця норма має бути виключена із Житлового кодексу.
«Ні в якому разі не можна допустити того, щоб хтось у державі отримав право на вільний, без згоди громадянина, доступ до його помешкання. А остання редакція законопроекту Житлового кодексу дозволяє інспекторам, грубо кажучи, без дозволу залізти у спальню до людини», — зазначив Віктор Матчук.
Депутат також вважає, що однією з функцій житлово-комунальних інспекторів має стати огляд помешкання. «Певна логіка у тому є, і такі функції, в принципі, потрібні. Інспектор, наприклад, повинен мати можливість перевірити, чи людина не знесла несучу стіну, чи не змінила системи опалення, не вчинила будь-яких інших дій, які загрожують їй самій або сусідам. Але наголошую: це має відбуватися винятково за згодою господарів помешкання або з санкції суду», — сказав він.
На думку Віктора Матчука, ця норма Житлового кодексу загрожує безпеці громадян, оскільки під виглядом житлово-комунального інспектора до помешкання без дозволу може потрапити будь-який злочинець.
Записала Олександра ЮРКОВА.