На Рівненщині започатковано галерею зображень місцевих храмів, ініціатором створення якої став архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон.

Першим експонатом колекції стало зображення Млинівського Свято-Михайлівського собору. Автор твору — місцева художниця-іконописець Ніна Августін. Свою роботу вона приурочила до 20-річчя цього ще зовсім молодого храму, а надалі планує відтворити на картинах усі старовинні церкви району.
Таке поєднання творів із сучасними та давніми церквами, на думку засновників галереї, надасть зібранню привабливості та одухотвореності. У зв’язку з цим напрошується порівняння із видатною справою, яку півтора століття тому робив на волинській землі художник Наполеон Орда. Він ходив від села до села, від міста до міста й замальовував храми. У результаті колекція рисунків із зображенням церков, що нараховує більше сотні екземплярів, по суті, — безцінна, адже в багатьох випадках — це єдина історична згадка про вікові святині, що стояли тут раніше.
Євген ЦИМБАЛЮК, Млинів Рівненської області.
На знімку: архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон з першим галерейним твором — зображенням Млинівського Свято-Михайлівського собору.
Фото автора.