Учора Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов зустрівся з керівниками парламентів низки європейських країн. У зустрічі взяли участь Голова Риксдагу Королівства Швеція Урбан Ахлін, Голова Сейму Литовської Республіки Лорета Граужинєнє, Маршалок Сенату Республіка Польща Богдан Борусевич, Голова Палати представників Парламенту Ірландії Шон Барретт та перший заступник Голови Фолькетінгу Королівства Данія Бертел Хаарде (зліва направо).

Голова Верховної Ради України висловив вдячність парламентам Данії, Ірландії, Литви, Польщі та Швеції за чітку і безкомпромісну позицію щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України, засудження російської агресії проти нашої країни.

 

 Глава українського парламенту наголосив, що Росія продовжує окупацію АР Крим та військові дії проти нашої країни. Порушуються Мінські мирні домовленості, позиції наших військових, а також населені пункти, житлові квартали та об’єкти стратегічної інфраструктури продовжують піддаватися обстрілам. За його словами, тільки з початку вересня зафіксовано понад тисячу випадків порушень режиму припинення вогню. У результаті цих обстрілів та провокацій продовжують гинути наші військові, є чимало жертв серед мирного населення. Тому, підкреслив Олександр Турчинов, для міжнародної спільноти питання стоїть не про зняття санкцій проти Росії, а про їх посилення до остаточного виведення російських військ і найманців зі сходу України та визволення захопленого Москвою Криму.

«Ми будемо вдячні за підтримку вашими державами ініціатив з посилення санкцій проти РФ, рішень з надання допомоги для відбудови Донбасу», — сказав Олександр Турчинов.

Глава українського парламенту зазначив, що в нових геополітичних умовах найважливішим пріоритетом міжнародної політики стає посилення взаємодії, чітка синергія країн з ключових питань політики безпеки. Саме тому Україна виступає за значне поглиблення співпраці з Євросоюзом у рамках спільної політики безпеки і оборони.

«Позиції ваших делегацій в Парламентській асамблеї ОБСЄ та Раді Європи, підтримка ними резолюцій, які засуджують агресивні дії Російської Федерації щодо України, є продовженням цієї лінії та свідченням дружньої підтримки, яку ми постійно відчуваємо», — зауважив Голова Верховної Ради.

Олександр Турчинов нагадав, що 26 жовтня відбудуться позачергові парламентські вибори в Україні. «Ми очікуємо, що за результатами перегонів відбудуться якісні зміни в складі Верховної Ради відповідно до настроїв громадян і це надасть поштовху продуктивній законодавчій діяльності», — сказав він.

Голова Верховної Ради сподівається на участь представників парламентів Данії, Ірландії, Литви, Польщі і Швеції у міжнародній місії спостереження за цими виборами та висловив переконання, що після волевиявлення відкриються нові можливості співпраці з парламентами цих держав.

«Ми зацікавлені в активізації міжпарламентських контактів, у взаємодії груп дружби з Україною, які, я сподіваюся, будуть створені в усіх без винятку європейських столицях. Формування нової Верховної Ради за результатами виборів 26 жовтня має стати відправною точкою для погодження ще до кінця цього року нового графіка обміну візитами між керівниками наших парламентів», — наголосив Олександр Турчинов.

Також Голова Верховної Ради запропонував керівникам парламентів Данії, Ірландії, Литви, Польщі і Швеції створити міжпарламентські групи підтримки євроінтеграційних реформ в Україні, які сприяли б приведенню нашого законодавства до європейських стандартів. «Було б доцільно залучити до цієї ідеї представників ваших держав у Європарламенті, які могли б повніше інформувати про українські інтереси в європейських інституціях», — сказав Олександр Турчинов.

Під час наради Маршалок Сенату Республіки Польща Богдан Борусевич (на знімку) заявив про важливість стабільних реверсних поставок до України енергоносіїв і виступив з ініціативою надання Україні надлишків польського вугілля.

«Для нас дуже важлива консолідована позиція Європейського Союзу щодо енергетичної безпеки, тому що російський енергетичний шантаж — це питання не тільки нашої країни, а й енергетичної та економічної стабільності всієї Європи. Тому повинна бути консолідована позиція європейських країн, бо інакше Росія пробуватиме запровадити диференціацію цін, обсягів поставок, розколювати європейську єдність, і таким чином отримувати лобістські групи на підтримку своєї антиєвропейської політики», — сказав Олександр Турчинов.

Керівник парламенту також заявив, що для України є дуже важливим «забезпечити альтернативу газовій монополії Росії». «Саме тому для нас принципово важливим є реверс газу з Європи. І щоб цей формат ефективно працював, не повинно бути блокування реверсних поставок газу в Україну», — зазначив він.

Торкаючись проблем вітчизняної вугільної галузі, Голова Верховної Ради акцентував увагу на захопленні частини Донецької і Луганської областей, де розташовано найпотужніші вугільні підприємства, та знищенні інфраструктури, яка забезпечує транспортування вугілля до центральної частини України. «Тому для нас також важлива альтернативність у цей складний час енергетичних поставок, і я переконаний, що уряд буде системно працювати, у тому числі з Польщею», — сказав він.

Крім того, Олександр Турчинов наголосив, що питання військово-технічної співпраці є дуже важливим для нашої держави.

«На превеликий жаль, поки що у цьому питанні діалог відбувається достатньо повільно», — сказав він. На його думку, це обумовлено стурбованістю європейських країн можливою агресією проти них Росії. «Але ми вважаємо, що агресора можна зупинити тільки силою. Мінські домовленості, які не виконуються, показали, що без силової підтримки дипломатичний шлях не має серйозних перспектив, і тому ми будемо звертатися і до парламентів, і до урядів ваших країн, щоб військово-технічна співпраця перейшла на реальний, стабільний рівень. Оскільки це питання не тільки України, це питання безпеки всієї Європи, і нам би конче була потрібна ваша підтримка», — заявив Олександр Турчинов.

***

Також учора з головами парламентів Данії, Ірландії, Литви, Польщі та Швеції зустрівся Президент Петро Порошенко.

Інформуючи про ситуацію на Донбасі, Президент відзначив необхідність вжиття термінових заходів для уникнення гуманітарної катастрофи та закликав європейські країни долучитися до надання допомоги Україні у налагодженні мирного життя.

Петро Порошенко наголосив на важливості для постраждалих районів Донбасу проведення чесних демократичних місцевих виборів задля того, щоб люди мали можливість обрати своїх законних представників в органи влади.

Глава держави підкреслив, що Мінські домовленості мають виконуватися всіма сторонами. Насамперед треба повністю перекрити україно-російський кордон для надходження зброї, військових, нелегальних грошей та наркотиків. Крім того, першочергово мають бути звільнені всі заручники, в тому числі — український пілот Надія Савченко, яку утримують у російській в’язниці. Петро Порошенко закликав голів парламентів сприяти звільненню усіх захоплених під час подій на Донбасі.

***

Під час зустрічі з керівниками парламентів європейських країн Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що Україна почала імплементацію Угоди про асоціацію та висловив сподівання, що Угода буде якнайшвидше ратифікована усіма парламентами держав Європейського Союзу.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

 Дослівно 

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов:

«Найцінніше благо — це мир та безпека в Європі, і вони можуть забезпечуватися лише через єдність та спільні зусилля європейських народів, всіх цивілізованих країн континенту. Тільки спільними зусиллями можна зупинити небезпечного агресора, відновити мир та стабільність в Європі».