«Молитися за дарування сприятливої погоди» — таке розпорядження в усі храми полтавської єпархії Української православної церкви направив архієпископ Полтавський і Миргородський Филип. У його розпорядженні, зокрема, сказано, щоб священнослужителі розпочали здійснювати молебні «В час бездощів’я», а також службу на полях «Чин обходження засіяних полів».

Архієпископ закликав працівників сільського господарства, представників влади та всіх парафіян до участі в спільній молитві та рекомендував духовенству роз’яснювати її значення і силу, нагадувати про необхідність покаяння тощо.
«Православна церква завжди молилася за людей, які працюють на землі і тим самим виконують одну з найперших заповідей Божих — обробляти і зберігати землю, — йдеться в повідомленні прес-служби Полтавської єпархії УПЦ. — Церква не залишається осторонь і тоді, коли погодні умови ускладнюють працю хліборобів, як це було минулого року. Тоді Господь судив бути великим випробуванням для Полтавщини. Земля наша була охоплена згубними стихійними лихами — неймовірною спекою й посухою».
У багатьох регіонах Полтавщини не бачили «нормального» дощу ще від початку травня! Втім, 8 червня та в ніч на 9-те на території області таки «трохи промочило». А от чи допомогли у цьому молитви, в метеослужбі сумніваються.