До 2015 року на Дніпропетровщині планують зменшити обсяг промислових викидів на третину
У Кривому Розі відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської АЕС.
У ньому взяли участь голова комітету Анатолій Семинога, голова обласної ради Євген Удод, перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації В’ячеслав Задорожній, міські голови Кривого Рогу Юрій Вілкул, Дніпродзержинська — Станіслав Сафронов, Жовтих Вод — Анатолій Кузьменко, представники міністерств і відомств, керівники промислових підприємств Дніпропетровщини.
Усі вони розглядали стан виконання екологічних програм в області.
Розуміючи важливість цієї проблеми, депутати обласної ради минулого скликання розробили та затвердили програму поліпшення екологічного стану Дніпропетровської області за рахунок зменшення забруднення довкілля основними підприємцями-забруднювачами на 2007—2015 роки. Згідно з нею, планується зменшити обсяг промислових викидів уже найближчим часом на 30 відсотків. Вона народилася завдяки діалогу влади з 25 промисловими гігантами, переважно гірничо-металургійного комплексу, сумарний викид яких у навколишнє середовище становить 97 відсотків. З ними разом і була розроблена ціла низка природоохоронних заходів, включаючи модернізацію підприємств. А цього року була розроблена і почала впроваджуватися в дію унікальна екологічна програма Кривбасу. Вона розрахована на 2011—2022 роки і її загальний бюджет становить майже 11 мільярдів гривень.
Але, як показало засідання комітету, не всі поставилися до вирішення цієї нагальної проблеми відповідально. Досі п’ять підприємств навіть не приступали до розробки плану природоохоронних заходів і не узгодили їх у рамках діючої програми: ДМК імені Дзержинського (Дніпродзержинськ), Вільногірський «Титан», Марганецький та Орджонікідзевський ГЗК, Дніпропетровський міськводоканал. Ці підприємства, як зазначив Олександр Оксамитний, начальник регіонального управління охорони навколишнього середовища, схоже, взагалі не розуміють важливість екологічних проблем, у тому числі й на своїх підприємствах.
Позицію Іллі Гуги, генерального директора ВАТ ДМК імені Дзержинського можна навіть назвати агресивною. Мовляв, тут криза не дає спокою, а ви з екологією пристаєте. Нема коштів — от і все. Приблизно такою була його промова на засіданні комітету. Навпаки, представники компанії ВАТ «Арселор Мітал Кривий Ріг», яка розробила план, але досі не узгодила його, продемонстрували готовність до діалогу і співпраці.
Чи достатньо у місцевої влади важелів, аби впливати на промислових гігантів у таких ситуаціях? «На жаль, ні, — відповів журналістам голова комітету Анатолій Семинога. — І, звичайно, треба зробити так, щоб запроваджувати природоохоронні заходи промисловцям було вигідно».
«Розпочинаючи цю роботу, ми розуміли труднощі, з якими будемо стикатися щодня, але іншого шляху у нас немає, і я сподіваюсь, ми впораємося», — додав міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул.
Народні депутати також підтримали пропозиції обласної влади щодо розв’язання екологічних проблем міст Дніпродзержинська та Жовтих Вод. Парламентарії рекомендували Кабінету Міністрів у разі внесення змін до державного бюджету країни збільшити видатки на вирішення першочергових екологічних заходів у цих містах.
 
Дніпропетровська область.
Фото прес-служби обласної ради.
На знімку: Юрій Вілкул, Євген Удод, Анатолій Семинога, В’ячеслав Задорожній.