Європейський парламент висловлює повну підтримку євроінтеграційних прагнень України — створення з Європою єдиного торгово-економічного та гуманітарного простору, планів набуття асоційованого членства з ЄС. Про це на зустрічі з групою українських парламентаріїв, представників міжфракційного депутатського об’єднання «Європейський вибір», які перебувають у Страсбурзі з робочим візитом, сказав президент Європарламенту Єжи Бузек.
За словами співголови депутатського об’єднання «Європейський вибір», президента УСПП Анатолія Кінаха, головна мета візиту до Європейського парламенту — обговорення з лідерами фракцій, керівництвом і депутатами посилення співпраці, комунікацій між українським та європейським парламентами. На думку А. Кінаха, така співпраця особливо важлива зараз, коли Україна і ЄС фактично вийшли на завершальний етап підготовки угоди про асоціацію і створення зони вільної торгівлі.
«Очевидно, вкрай важливо вийти на синхронізовані дії в питаннях адаптації законодавства, реалізації структурних реформ в Україні і загалом встановлення на українській землі сучасних європейських стандартів демократії, захисту прав людини, безумовно, свободи слова і, звичайно, конкурентоспроможної ринкової економіки», — наголосив А. Кінах.
У Страсбурзі група українських парламентаріїв, представників «Європейського вибору» на чолі з його співголовами А. Кінахом та І. Плющем зустрілася також із членом політичної групи «Прогресивний альянс соціалістів та демократів» М. Сівецем, євродепутатом від партії «Право і Справедливість» П. Ковалем та іншими керівниками груп Європарламенту та фракцій європейських партій.
За словами Анатолія Кінаха, європарламентарії підтримали необхідність Національної програми підготовки України до асоційованого членства в ЄС, проект якої підготовлений групою європейських та українських експертів. Вони наголосили на правильності її підходів щодо гармонізації стандартів життя громадян, модернізації економічної, політичної, правової систем згідно з європейськими нормами, адаптації законодавства до стандартів ЄС, сприяння трансферу передових світових технологій, надання можливості українським громадянам безперешкодно відвідувати європейські держави тощо.
Українські та європейські парламентарії обговорили також створення групи «Друзі України» в Європарламенті, установчі збори якої заплановані на початок липня. В рамках цих зборів передбачається також формалізувати методи співпраці депутатських об`єднань «Європейський вибір» та «Друзі України». У роботі групи передбачається участь не лише депутатів, а й громадських об`єднань і організацій, щоб люди розуміли суть, логіку цих процесів.
«Євроінтеграція України є незворотною. Це зафіксовано на найвищому законодавчому рівні нашої держави, цей курс підтримує Президент країни В. Янукович. При цьому співпраця з Російською Федерацією та Митним союзом аж ніяк не суперечить українській інтеграції в Європу. Навпаки — в України є шанс грати свою особливу роль у процесах інтеграції, ефективного співробітництва двох частин великої Європи. Це — два вектори, за якими Україна будуватиме рівноправні, взаємовигідні партнерські відносини, міцні економічні й інвестиційні зв’язки», — зазначив А. Кінах.
Вл. інф.