Генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно стверджує: «ЄВРО-2012 в Україні та Польщі стане справжнім успіхом»
У Колонному залі Київської міської державної адміністрації відбулася прес-конференція, на якій підбито підсумки підготовки до фінальної частини європейської першості за рік до початку цієї справжньої футбольної фієсти. Її учасниками разом з українськими колегами стали і журналісти 50 провідних європейських засобів масової інформації, які здійснюють перший міжнародний медіа-тур українськими містами, де відбуватимуться матчі континентальної першості. «Я маю надію, — звернувся до учасників прес-конференції директор турніру УЄФА Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський, — що в наших гостей залишаться найкращі враження від перебування в Україні і наступного року ми знову будемо разом під час проведення фінальної частини європейського чемпіонату з футболу... Адже всім нам дуже хочеться, щоб турнір 2012 року увійшов в історію як найкраще футбольне змагання за весь час його існування».
Про те, як готується українська столиця до головного футбольного дійства наступного року, розповів голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов. Презентацію стану підготовки міста на Дніпрі до Євро-2012 він розпочав з тих добрих справ, які вже зроблені і будуть зроблені найближчим часом у міжнародному аеропорту «Бориспіль», через який прибуватиме в нашу країну найбільше уболівальників. Олександр Попов нагадав, що ще 31 жовтня минулого року тут відкрито новий термінал F, який обслуговує міжнародні лінії. А тим часом триває активна робота щодо реконструкції і спорудження нових об’єктів головного летовища нашої країни. Уже в серпні цього року заплановано здати в експлуатацію термінал B, а в грудні завершити будівництво  терміналу D.
Основний об’єкт у Києві, до якого сьогодні прикута найбільша увага — це стадіон «Олімпійський», де у червні наступного року і стане відомий переможець європейської першості. Як повідомив журналістам голова столичної держміськадміністрації, роботи тут тривають згідно із запланованими термінами, і восени цього року на арені відбудуться перші матчі.
Підготовлено і чотири тренувальні центри для учасників фінальної частини Євро-2012, які проводитимуть свої матчі у столиці України. Це, зокрема, стадіон «Оболонь» і готель «Опера», тренувальна база ФК «Оболонь» та готель «Гранд Опера клуб», стадіон Податкового університету в Ірпені, тренувальна база ФК «Динамо» в Кончі-Заспі.
Належна організація турніру, атмосфера футбольного свята залежатимуть від злагодженої й ефективної роботи міського транспорту. Тому доїхати з аеропорту «Бориспіль» до станцій метрополітену можна буде на комфортабельних автобусах, які відправлятимуться у напрямку столиці щохвилини. Таким чином за 45—50 хвилин можна буде доїхати до центру столиці, де і розміщений «Олімпійський». Окрім того, в Києві, за прикладом попередників, запроваджується так званий клубний квиток, який за наявності квитка на футбольний матч дає право   на проїзд у громадському транспорті.
За словами Олександра Попова, на сьогодні у столичних готелях уже законтрактовано 6636 номерів для гостей чемпіонату, з яких 944 — п’ятизіркові. Цього року у Києві почнуть роботу ще 8 сучасних готелів із загальним фондом 1426 номерів.
Очільник столиці запевнив присутніх, що місто виконає всі взяті на себе зобов’язання і створить умови для комфортного перебування гостей на футбольному святі.
«Вже сьогодні можна спрогнозувати, що Євро-2012 стане не лише поштовхом для вітчизняного футболу, а й новим імпульсом для реалізації євроінтеграційних планів України в усіх сферах нашого життя», — сказав президент Федерації футболу України Григорій Суркіс. За його словами, разом із будівництвом інфраструктури, завдяки Євро-2012 реалізуються нові соціальні проекти, які сприяють популяризації здорового способу життя серед громадян нашої країни.
«Діюча модель управлінської вертикалі, на чолі якої стоїть глава держави Віктор Янукович, на ділі засвідчила свою високу ефективність, тому діяльність віце-прем’єр-міністра — міністра інфраструктури Бориса Колеснікова справді вражає. Адже ще півтора року тому ми всі вважали, що проведення турніру Євро-2012 перебуває під великою загрозою», — наголосив Г. Суркіс.
«Вже сьогодні «Укрзалізниця» та міжнародний аеропорт «Бориспіль» оголосили про те, що вони своїми силами придбають 500 автомобілів, які матимуть відповідний обсяг багажних відділень, будуть оснащені лічильниками та приладами для прийому кредитних карток, платіжними терміналами, які прийматимуть плату за таксомоторні послуги», — наголосив на прес-конференції віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков.
Також він додав, що    термінал «D» буде оснащено спеціальними чипами, які контролюватимуть в’їзд  таксі. «З безладом у таксомоторних перевезеннях ми покінчимо раз і назавжди», — зазначив Б. Колесніков.
— Європейський футбольний Союз задоволений тим, чого досягла Україна в контексті підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012 року, — сказав генеральний секретар УЕФА Джанні Інфантіно. — Найголовніше те, що ми вийшли на фінішну пряму і Україна зробила дуже багато. Але дорога була непростою. Півтора роки тому проекту загрожувала  серйозна небезпека. Сьогодні завдяки відданості команди, яка відповідає за європідготовку, усі сумніви зникли. Стадіони будуються, аеропорти, тренувальні бази, готелі, залізничні станції впорядковуються», — наголосив футбольний функціонер, який до речі, розпочав і завершив свій виступ українською мовою.
На переконання Джанні Інфантіно, той факт, що УЄФА отримав понад 12 мільйонів запитів на квитки чемпіонату, свідчить про високу зацікавленість українців в тому, щоб турнір відбувся на найвищому рівні. «У сучасній історії Україна і Польща залишаться країнами, які вперше приймали чемпіонат в Східній та Центральній Європі. Завдяки Євро Україна змінюється, і ми бачимо, що українське суспільство чекає на модернізацію країни. За результатами Євро-2012  Україна отримає заслужене світове визнання», — наголосив Джанні Інфантіно.
Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ.