Учора під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулося засідання Національного антикорупційного комітету.

Відкриваючи засідання, глава держави наголосив, що у сфері протидії корупції накопичилася низка проблем, які вимагають розв’язання на політичному рівні, повідомили в прес-службі Президента.

«Корупція перетворилася в Україні на спосіб існування бюрократичного апарату і є причиною масштабної тінізації економіки. Вона несе загрозу безпеці нашої країни», — сказав глава держави. Віктор Янукович наголосив: за мінімальними підрахунками, українське суспільство втрачає щороку близько 20 мільярдів гривень — це кошти, що не надійшли до бюджету або були викрадені через корупційні схеми.

«Через корупційні оборудки у сфері державних закупівель від 10 до 15% державного бюджету осідають у кишенях чиновників. Це 4 — 7 мільярдів доларів, — підкреслив В. Янукович. — Розкрадання бюджетних коштів та стратегічних ресурсів країни — землі, надр — це стало постійною новиною у нашій державі». За даними Рахункової палати України, в минулому році прямі збитки держави у сфері державних закупівель становили близько 10 млрд. грн.

Віктор Янукович висловив упевненість, що корупція сьогодні є гальмом модернізації та політичного курсу реформ. «Її поширення набуло ознак системності, і ми з вами повинні запропонувати, яким чином ми будемо боротися з цим явищем», — сказав Президент.

Глава держави наголосив: наслідком корупційних схем є не отримані інвестиції, відсутність коштів на модернізацію, розбиті дороги, захмарні ціни на житло, бідна медицина і освіта, застаріла соціальна інфраструктура.

Президент констатував, що наразі випадки корупції у правоохоронних органах стали досить частими, і доручив Голові Служби безпеки України спільно з Генеральним прокурором задіяти відповідні механізми для припинення подібних дій, запровадити у цих відомствах «телефони довіри», за якими кожен громадянин матиме можливість повідомити про корупцію компетентний орган та задля оперативного реагування на факти корупції.