Днями на міжнародному пункті пропуску «Порубне—Сірет» (Чернівецька область) відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції. У засіданні взяли участь голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва Петро Гасюк та голова підкомітету з питань координації програм технічної допомоги ЄС Ігор Зварич, голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв, керівники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, а також представники Івано-Франківської облдержадміністрації.

В рамках спільної програми «Україна—Румунія—Молдова» підготовлено два проекти на суму 8 мільйонів євро, які передбачають створення системи попередження повеней та розбудови двох митних постів через україно-румунський кордон у Дяківцях і Красноїльську.

Серед проблемних питань, що потребують розв’язання, М. Папієв назвав необхідність більш рівномірного розподілу коштів для фінансування української частини проектів, оскільки тривідсоткове фінансування не є партнерським. Надзвичайно важливим, за словами голови облдержадміністрації, має стати посилення уваги до регіонів з боку Верховної Ради, уряду, збільшення фінансування. «Співпраця з ЄС — це не лише візити до Брюсселя і вирішення глобальних питань. Співпраця починається в кожному пункті перетину, в кожному регіоні, який сьогодні межує з Європейським Союзом, і якщо ми кажемо про Європу регіонів, то політика має будуватися, виходячи саме з інтересів регіонів», — наголосив Михайло Папієв.

Як зазначив П. Гасюк, Буковина — надзвичайно важливий регіон промислового, транскордонного і туристичного потенціалу, що має свою школу із транскордонного співробітництва, тому заслуговує на те, щоб її проблеми були почутими. Він поінформував учасників засідання про інтенсифікацію співробітництва України з Євросоюзом у рамках єврорегіонів та перспективи транс-кордонного співробітництва, а також визначив основні завдання, на які необхідно звернути першочергову увагу. Це, зокрема, вдосконалення законодавства у сфері транскордонного співробітництва, створення єдиних нормативно-правових та інших стандартів щодо утворення та діяльності єврорегіонів, наближення їх до стандартів Євросоюзу, збільшення уваги з боку центральної влади до питань транскордонного співробітництва, залучення громадських організацій та бізнесу в розробці та впровадженні конкретних проектів, створення системи підготовки фахівців у галузі транскордонного співробітництва. «Переконаний, що спільно ми зможемо знайти шляхи їх розв’язання», — зазначив П. Гасюк. Під час засідання розглянуто також основні завдання розбудови транзитних сполучень через Україну, питання розбудови інфраструктури кордону та проект із протидії повеням.

За підсумками виїзного засідання підготовлено проект рішення з низкою рекомендацій для центральних та місцевих органів виконавчої влади, що стосуються подальшого розвитку транскордонного співробництва з країнами ЄС.

Під час виїзного засідання комітету.

Чернівецька область.

Фото автора.