Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Президент Національної Ради Швейцарії Жан-Рене Германье вчора у рамках офіційного візиту В. Литвина до Швейцарської Конфедерації підписали Меморандум про міжпарламентську співпрацю.

Сторони прийняли рішення про надання взаємних консультацій, взаємну підтримку і допомогу у міжпарламентських організаціях і міжнародних парламентських організаціях. Парламенти також мають намір здійснювати обмін інформацією про свою діяльність, про офіційні документи і друковані видання.
Керівники двох парламентів домовилися сприяти налагодженню взаємодії комітетів, комісій, про обмін парламентськими делегаціями.
У рамках офіційного візиту до Швейцарії у В. Литвина відбулася низка зустрічей.
Під час зустрічі з Президентом Національної Ради Швейцарії Жаном-Рене Германье сторони відзначили зміцнення відносин між Україною і Швейцарією та розвиток поглибленої співпраці в усіх сферах. Пан Ж.-Р. Германье із задоволенням констатував, що Україна є другим за потужністю партнером Швейцарії щодо експорту і третім — з імпорту. Він також наголосив на ефективній роботі українського Посольства у Швейцарії.
У швейцарському парламенті відбулися дебати щодо зміни джерел енергії, і українська парламентська делегація мала можливість спостерігати за їх перебігом. «Ми розуміємо, наскільки відповідальним є таке рішення, а особливо з огляду на те, що ми живемо з наслідками чорнобильської катастрофи», — сказав В. Литвин і повідомив, що Україна сьогодні має 15 ядерних блоків, які забезпечують її електроенергією на 52%. «Водночас ми виходимо з того, що проблема ядерної безпеки — це не проблема однієї країни: можна бути без’ядерною державою, але це не означає, що проблеми ядерної безпеки будуть розв’язані», — вважає В. Литвин.
Керівник українського парламенту заявив, що досвід України дозволить плідно співпрацювати у питанні виведення ядерних блоків з дії, подякував швейцарській Стороні за участь у квітневій конференції у Києві у рамках заходів з нагоди 25-ї річниці чорнобильської трагедії і за внесок Швейцарії у реалізацію чорнобильських проектів. Сторони констатували високий рівень співпраці на парламентському рівні, привітали створення українсько-швейцарської групи дружби, до якої увійшли 68 депутатів з української сторони. В. Литвин також запросив Президента Національної Ради відвідати Україну з офіційним візитом у зручний для нього час.
***
У рамках офіційного візиту до Швейцарії Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся із Президентом Швейцарської Конфедерації Мішелін Кальмі-Рей.
На початку зустрічі Сторони відзначили, що Україна і Швейцарія мають добрі двосторонні відносини. Зокрема, пані Президент констатувала, що цього року вона двічі зустрічалася з Президентом України Віктором Януковичем: у лютому — в Давосі та у квітні — в Києві під час заходів з нагоди 25-ї річниці чорнобильської трагедії. М. Кальмі-Рей нагадала про свій виступ на чорнобильській конференції у Києві, зазначивши, що тоді ж Швейцарія зробила фінансовий внесок у реалізацію чорнобильських проектів. У свою чергу, В. Литвин подякував за підтримку України з боку Швейцарії.
Голова Верховної Ради підкреслив, що Україна «розуміє питання ядерної безпеки, бо має досвід Чорнобиля, і може співпрацювати в цих питаннях із Швейцарією». Він зазначив, що Україна також усвідомлює важливість вирішення проблем, пов’язаних із закриттям АЕС, зокрема, «що робити після закриття станції, адже є багато нюансів, які треба передбачити у зв’язку з прийняттям такого рішення: витрати на закриття, екологічні проблеми тощо».
Також В. Литвин подякував Президенту Швейцарії за здійснення в Україні низки гуманітарних проектів.
***
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у рамках офіційного візиту до Швейцарської Конфедерації провів зустріч із керівництвом Українського товариства у Швейцарії.
Голова Товариства Андрій Лужницький поінформував керівника парламенту про життя української спільноти в Конфедерації. Днями у Швейцарії було затверджено Стратегію швейцарського співробітництва з Україною на 2011—2014 роки, до розробки якої долучилися Швейцарська агенція розвитку і співробітництва, Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань, українське посольство у Швейцарії, Українське товариство у Швейцарії та українські підприємці. У цьому документі зафіксовано прагнення Швейцарії підтримувати реформи в Україні, спрямовані на сталий економічний розвиток. У рамках реалізації Стратегії Україні буде надано фінансову допомогу в розмірі 60 мільйонів швейцарських франків. Цим документом передбачено реалізацію низки проектів у сфері охорони здоров’я, місцевого самоврядування, охорони навколишнього середовища і впровадження технологій використання відновлюваних джерел енергії.
Голова Верховної Ради України та парламентська делегація також відвідали фабрику провідного швейцарського виробника молочних продуктів — компанію «Емі», монастир Айнзідельн, який є головним осередком збереження культурної та історичної спадщини Швейцарії, ознайомилися з бібліотекою монастиря, яка налічує понад 50 тисяч примірників книжок, деякі з яких — більш як тисячолітньої давності.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Президент Національної Ради Швейцарії Жан-Рене Германье.
Зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина із Президентом Швейцарської Конфедерації Мішелін Кальмі-Рей.