Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації ініціативних груп всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, утворених на зборах громадян України, що відбулися 13, 14, 15 та 16 травня 2011 року в містах Новояворівськ та Самбір, селищі Волоща Львівської області, в місті Липовець Вінницької області та в Хмельницькому.
Як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату Комісії, 23 травня 2011 року до ЦВК надійшли подання керівників органів місцевого самоврядування щодо реєстрації ініціативних груп всеукраїнського референдуму за народною ініціативою та документи проведених зборів. Пропонується винести на всеукраїнський референдум питання: 
«Чи підтримуєте Ви заборону купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення і пов’язане у зв’язку з цим внесення відповідних змін до Земельного кодексу України?».
Здійснивши в межах своїх повноважень перевірку відповідності Конституції України предмета всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, який запропоновано на вищевказаних зборах громадян України, Комісія, зокрема,  зазначила, що відповідно до статті 22 Основного Закону конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. У разі прийняття нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу наявних прав і свобод.
У Рішенні Конституційного Суду від 22 вересня 2005 року №5-рп/2005 у справі про постійне користування земельними ділянками викладено правову позицію, за якою звуження змісту та обсягу прав і свобод є їх обмеженням.
Статтею 64 Основного Закону встановлено, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією.
Водночас було зазначено, що згідно з пунктом 15 Розділу X Земельного кодексу України до набрання чинності законами України про державний земельний кадастр та про ринок земель, але не раніше 1 січня 2012 року, не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
Однак таке обмеження є тимчасовим, а не безумовним, і встановлюється з метою впорядкування відповідних правовідносин, а отже, спрямовано на забезпечення належних умов реалізації конституційного права власності на землю, вважають у Центрвиборчкомі. Отже, питання, затверджене зазначеними зборами громадян, не може бути винесено на всеукраїнський референдум за народною ініціативою як таке, що не відповідає Конституції України.
Також перевіркою поданих до Центральної виборчої комісії документів на відповідність вимогам закону про український та місцеві референдуми та Роз’ясненню щодо утворення та реєстрації ініціативних груп всеукраїнського референдуму, затвердженого постановою ЦВК від 26 грудня 2008 року №77, встановлено, що документи вищезазначених зборів не відповідають вимогам закону та Роз’ясненню.
Під час засідання також було розглянуто питання щодо діяльності Рокитнівської селищної виборчої комісії Рівненської області, функціонування Державного реєстру виборців.