Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко та представники екологічних громадських організацій учора під час прес-конференції розповіли про зміни в Законі «Про тваринний світ» (щодо посилення заходів із боротьби з браконьєрством).
«Ми створили всі законодавчі підстави для того, щоб зупинити ввезення, продаж та, найважливіше, використання в Україні браконьєрських знарядь іноземного виробництва, зокрема риболовецьких синтетичних сіток, електровудочок, капканів тощо», — сказав М. Томенко.
Заступник глави парламенту також поінформував, що відправив звернення Прем’єр-міністру України та голові Державної митної служби з проханням невідкладно прийняти необхідні нормативні акти, які сприяли б ефективному впровадженню закону в дію. Окрім того, планує провести «круглий стіл» за участю народних депутатів, представників Міністерства екології та природних ресурсів, Державної митної служби, Міністерства внутрішніх справ та інших профільних державних інституцій, органів місцевого самоврядування та природоохоронних громадських організацій.
Парламентарій переконаний, що в Україні потрібно встановити систему громадського контролю для запобігання браконьєрству на водоймах.
Водночас він зауважив, що в парламенті відчутна протидія мисливсько-браконьєрського лобі, яке не дає змоги остаточно розв’язати цю проблему в країні.
Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко повідомив, що Україна обійшла Росію та Білорусь в питанні законодавчого посилення гуманного ставлення до тваринного світу, приєднавшись до країн Європи, в яких не використовуються капкани. 
Нагадаємо: 12 травня цього року Верховна Рада  ухвалила зміни до Закону «Про тваринний світ» (щодо посилення заходів із боротьби з браконьєрством). А 2 червня закон підписав Президент України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко (праворуч), президент Всеукраїнського риболовного громадського об’єднання «Громада рибалок України» Андрій Неліпа.