Державна служба зайнятості оприлюднила звіт про свою діяльність за 2010 рік. Економіка оклигувала після кризи, тож єдиний напрям, у якому служба перевищила докризові показники, — працевлаштування безробітних із дотаціями роботодавцю. 

Торік так знайшли роботу 53,4 тисячі осіб. Із них 6,1 тисячі — випускники ПТУ та вузів, які отримали перше робоче місце. На запитання «Голосу України», чому випускників серед працевлаштованих так мало, директор Державної служби зайнятості Володимир Галицький відповів, що молодь вважається соціально незахищеною верствою населення. Адже роботодавці не хочуть брати працівників без досвіду та платити їм зарплату спеціалістів. Тому, мовляв, працевлаштування з дотаціями — чи не єдиний шлях забезпечити їх роботою. Однак, за словами Володимира Галицького, молоді люди часто не хочуть звертатися на біржу праці, маючи стереотип, що це їх принижує. «Пошук роботи — це теж робота. Нехай не завтра, але за 2—4 тижні ми допомагаємо знайти місце. Тільки б зверталися», — каже чиновник.
Торік рівень безробіття знизився до 8,1%, що менше, ніж у країнах Євросоюзу. Сьогодні найпопулярніші фахівці — висококваліфіковані робітники. Потрібні слюсарі, токарі, електрогазозварники, водії, кухарі, продавці. Також цінуються топ-менеджери, економісти, лікарі, бухгалтери, юристи з досвідом роботи. Минулого року щомісячну допомогу з безробіття отримували близько 333 тисяч громадян. Середній розмір допомоги — 713 гривень. Утім, це залежить від стажу та попередньої зарплатні працівника. 
 Станом на травень цього року на їхньому обліку перебуває майже 598 тисяч непрацюючих. Більшість — жінки, майже половина — молодь. Переважно це мешканці міст. За словами Володимира Галицького, рівень безробіття знижуватиметься невеликими темпами, а більш інтенсивного відновлення на ринку праці варто чекати з кінця 2012 року. Поки що залишаються ті самі проблеми — низький попит на робочу силу й низькі заробітні плати. 
На знімку:  у Дніпропетровську фахівці обласного Центру зайнятості разом із представниками Одеського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості провели міський ярмарок вакансій.
Фото Миколи М’ЯКШИКОВА (Укрінформ).