Футбол. Контрольний матч національних збірних. Україна — Франція. 1:4. Голи: Тимощук, 53, Гамейро, 58, Мартен, 87, 90+2, Кабул, 89.
Україна: П’ятов, Кобін, Кучер (Хачериді, 33), Іщенко, Шевчук, Гусєв (Худоб’як, 74), Тимощук, Ротань, Назаренко (Кожанов, 62), Воронін (Мілевський, 60), Девич (Слезньов, 69). Тренер — Олег Блохін.
Франція: Манданда, Евра, Саго (Абідаль, 76), Кабул, Ревейєр, М’Віла, Кабайє (Мартен, 76), Матуїді (Діабі, 77), Менез (Малуда, 65), Ремі (Рібері, 64), Гамейро (Бензема, 64). Тренер — Лоран Блан.
Рефері — Марк Клаттенбург (Англія).
6 червня. Донецьк. «Донбас Арена». 15 000 глядачів. 20 градусів.
Учасників матчу зустріла майже порожня чаша велетенського стадіону. І це, зрозуміло, справило гнітюче враження. Нагадаємо, що ціна переважної більшості квитків була від 50 до 200 гривень.
Тепер, власне, про футбол. Якщо порівняти недавній матч відбору Євро-2012 проти збірної Білорусі в Мінську, то у стартовому складі французів з’явилося 10 (!) нових виконавців. А тим одним «мінчанином» був центральний оборонець Саго. І це неважко пояснити, бо на нинішню серію зустрічей Блан викликав лише трьох виконавців на згадану позицію.
Здійснив кадрову ротацію у порівнянні з матчем проти узбеків і Олег Блохін. Замість Диканя, Федецького, Хачериді, Шевченка, Олійника та Мілевського в стартовому складі вийшли П’ятов, Кобін, Воронін, Ротань, Назаренко та Іщенко.
Але в другому таймі французький тренер не втримався і серед ішних випустив на поле трійцю «основняків». У бій пішла, як кажуть, «важка артилерія» — Малуда, Рібері і Бензема. Либонь, Блан вважав, що це дозволить вирвати перемогу. І не помилився. Частина основних сил трикольорових впевнено увійшла в гру і продемонструвала найвищий клас.
Особливо дошкуляв нашій обороні настирний Бензема. Тоді ми й побачили, чого варта українська команда на тлі таких вправних і вишколених виконавців. Не можна сказати, що за таких обставин господарі почувалися комфортно і спокійно. Зрештою, гості таки добилися свого. І під завісу зустрічі протягом п’яти хвилин завдали три (!) влучні удари. А найнеприємніше те, що в кожному з цих епізодів французи просто познущалися над обороною збірною України.
Не виручив П’ятов. Гадаємо, багато хто подумав про те, що Блохін даремно знехтував послугами Шовковського, котрий сьогодні об’єктивно найсильніший і найдосвідченіший воротар в Україні. А ще він особистість і великий авторитет. То, може, варто відкинути амбіції і повернути цього майстра до збірної?..
За цими сумними розмовами ми якось забули, що перші два м’ячі були забиті одразу після перерви. Спочатку Тимощук потужним пострілом метрів з тридцяти, а може й більше, відкрив рахунок. Та, на жаль, наша радість тривала якихось п’ять хвилин, бо Гамейро саме через такий проміжок часу встановив рівновагу.
А ось що сказали після зустрічі наставники команд.
Лоран Блан:
— Після виграного матчу задоволення у тренера завжди є. Сьогодні це відчуття було подвійне у зв’язку з тим, що після першого тайму ми зуміли посилити нашу гру, провели ряд правильних замін, які спрацювали і дали нам бажаний результат. При цьому ми ще зуміли виправити ситуацію, програючи у ході поєдинку. Стосовно суперника, думаю, що на Євро-2012 збірна України матиме зовсім інший вигляд.
Олег Блохін:
— Якби я залишив стадіон за п’ять хвилин до кінця матчу, то не повірив би, що ми програли поєдинок з таким рахунком. Щоправда, попереду сьогодні ми діяли не так вражаюче, але те  саме можна сказати і про збірну Франції.
Гра котилася до нічийного результату. У цій ситуації програти матч за кілька хвилин — це щось з чимось, адже не в баскетбол граємо і не в хокей. Сталася втрата концентрації. Результат матчу — це мій результат, а футболісти повинні відповідати за свою гру.
Сьогодні мало вплив те, про що я говорив перед матчем: нам не вистачило ресурсу. Наші заміни посилення не дали, а збірна Франції за рахунок приблизно такої самої кількості замін відчутно додала...
Фото Сергія БОРЩА. 
Кінцівка поєдинку особливо і, власне, весь матч показали, що за рік до старту фінальної частини Євро-2012, котра відбудеться в нашій країні, ми маємо лише два десятки гравців, котрих і командою тепер не назвеш. Навіть важко собі уявити, як Олег Блохін і його асистенти розгрібатимуть цей спадок. Нам пообіцяли, що десь у районі 10-го серпня на 80 відсотків визначиться склад збірної. Але і цей графік, схоже, буде зірвано. Адже у Блохіна, погодьтеся, надскладне завдання — в стислі терміни ліпити і латати. Тому йому можна лише поспівчувати.
Хоча одужають і повернуться до команди Михалик, Чигринський, Шевченко. Можливо, поверне колишню форму Алієв. Резервом є ще кілька молодих, але вже певною мірою обстріляних виконавців з команди Яковенка (Ракицький, Коноплянка, Ярмоленко, Степаненко), і тоді можливе якесь посилення...

Вони нагорі, ми — внизу.

Олегові Блохіну не позаздриш.