На екрани вийшов новий документальний фільм телерадіокомпанії «Лтава», назву якому дала публікація в «Голосі України».

Він розповідає про ветерана-фронтовика, полковника у відставці Йосипа Гофмана з Полтави. Йосип Давидович — людина унікальної долі. Далеко за межами України його знають нині як єдиного у світі живого свідка історичної події — Міжнародного трибуналу в Нюрнберзі, який судив військових злочинців Третього рейху. Фронтовий розвідник, гвардії сержант Гофман був присутнім на процесі як особистий охоронець Головного обвинувача від Радянського Союзу Романа Руденка. Він мав знайомство і зі знаменитим американським сержантом Вуддом, який виконував вирок стосовно фашистських злочинців, засуджених до смертної кари. На згадку про ту зустріч у Гофмана залишився подарований американцем годинник, який разом із пропуском до зали засідань Йосиф Давидович свого часу передав Національному музею Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років у Києві.

До речі, у самого ветерана є ще один годинник, який він одержав уже в мирні дні, але подарований той легендарним радянським асом, тричі Героєм Радянського Союзу Олександром Покришкіним. На ньому значиться: «Майору Гофману за усердие в службе. Генерал-лейтенант Покрышкин. 12.12.1964 г.» (на той час Покришкін був командувачем повітряної армії, в якій і служив Йосиф Гофман). Військову кар’єру він закінчив полковником, працював у Полтаві на відповідальних цивільних посадах.

Йосип Гофман — автор кількох книг. Серед них — «О прошлом во имя будущого», «Жива історія», «Політичний мінімум» та інших. І все ж найголовнішим твором свого життя Йосип Давидович вважає книгу «Нюрнберг застерігає», над якою він працював багато років, адже до неї увійшли не лише спогади очевидця, а й чимало документів, пов’язаних з процесом.

А наприкінці жовтня минулого року мерія Нюрнберга запросила полтавця до свого міста — на відзначення 65-річчя від дня початку Міжнародного трибуналу. Йосип Гофман був почесним гостем на всіх заходах, які відбувалися в рамках цієї події. У поїздці його супроводжував і наш журналіст — власний кореспондент «Голосу України» на Полтавщині Віталій Скобельський, який є автором багатьох публікацій про Гофмана і редактором його книги «Нюрнберг застерігає».

Тож до фільму увійшли і відеокадри, відзняті журналістом у самому Нюрнберзі, а дав йому назву і став основою сценарію нарис про цю поїздку, опублікований у «Голосі України». Створила стрічку творча група «Лтави» у складі журналістів Анатолія Мішина, Володимира Дряпака, відеоінженерів Тетяни Полякової та Валентини Кулик.

Одразу після показу фільму на телеканалі «Лтава» відбулася пряма лінія, під час якої Йосип Гофман відповів на запитання читачів «Голосу України».