За даними Держстату, у травні споживчі ціни зросли проти попереднього місяця на 0,8 відсотка, проти аналогічного періоду минулого року — на 11.
Попри цілком очікуване уповільнення інфляційних процесів, ціни продовжують зростати порівняно з минулим роком: у березні — на 7,7 відсотка, у квітні — на 9,4, у травні — вже на 11. Подешевшали тваринні жири, вершкове мало та олія, сири, рис та молоко. Молочна продукція та електроенергія, як на мене, на загальний індекс споживчих цін справили вирішальний вплив. Подешевшання молочної продукції та електроенергії у травні — звичайна річ, але падіння платні за гарячу воду і опалення мало хто очікував, зважаючи на вимоги кредиторів з МВФ. І все-таки тарифи на газ, житло, воду і електроенергію зросли на рівень статистичної похибки — 0,2 відсотка.
Понад усе подорожчали овочі та фрукти, відчутно — цукор, макаронні та м’ясні вироби, риба і хліб. Подорожчання пального та мастильних матеріалів на 3,3 відсотка, природно, підняло вартість перевезень на пасажирському транспорті. А подорожчання вартості фармацевтичної продукції та санаторно-курортних послуг зумовило зростання цін у сфері охорони здоров’я. Аналогічно на подорожчання послуг сфери зв’язку вплинуло підвищення абонентської плати за користування телефоном.
Проти минулого року на 2,8 відсотка подорожчали товари домашнього вжитку та побутова техніка. Зросли ціни на меблі, килими, домашній текстиль тощо. І, що найприкріше, — на послуги у сфері освіти. Дошкільне навчання подорожчало на 22,7 відсотка, вища освіта — на 8,8.
Усе це та інше переконує експертів у занижених оцінках річної інфляції (близько 8 відсотків), закладених урядом в держбюджет. На їхню думку, загальний рівень річної інфляції перевищить 10 відсотків, але дехто припускає, що подешевшання овочів та фруктів у літні місяці може довести індекс споживчих цін до дефляції. Як на мене, не дочекаємося. По-перше, уряд може відкласти, але не відмовиться від зростання цін на газ для населення. По-друге, більш як 53 відсотки споживчої інфляції нині формує продовольчий сектор, що утримає уряд від зменшення частки споживчих товарів у індексному кошику. По-третє, вже влітку роздрібні ціни відчують на собі потенціал зростання промислових цін, що потягне їх догори. Я вже не кажу про те, що зростання цін на продовольство в країні триватиме під тиском аналогічних процесів у світі. Тож, швидше за усе, інфляція у два найближчі місяці обертатиметься біля нульового значення.
Водночас уряд не збирається переглядати річний показник інфляції, що не стосується інших макропоказників, а експерти раді будуть, якщо помиляться.