Події, що відбуваються нині у світі, приносять дедалі нові підтвердження того, що всім нам випало жити в дуже непростий час.

І як чітко дав зрозуміти Президент України Віктор Янукович у своєму виступі на 17-му саміті країн Центральної Європи у Варшаві — альтернативи реформам в Україні немає.

Так, на реформи нелегко зважитися, а їх проведення пов’язане з цілою низкою труднощів. Але ми обрали цей шлях і виконаємо намічене.

Слід зазначити, що останнім часом, на жаль, слово «реформа» асоціюється у свідомості багатьох українських громадян із посиленням фіскальних функцій держави, тоді як зовсім не це є метою започаткованої модернізації країни.

На жаль, ми ще не зуміли повною мірою донести до людей те, що головне в сьогоднішніх реформах — це комплекс заходів, спрямованих на створення системи стимулюючих умов для виробництва та бізнесу.

Наша команда однозначно усвідомлює, що без підтримки більшістю населення курсу реформ, оголошених главою держави, неможливе реальне поліпшення економічної та соціальної ситуації в країні. А для того, щоб така підтримка була, необхідна колективна робота влади і всього громадянського суспільства. Саме на діалог і компроміс сьогодні спрямовані зусилля фракції Партії регіонів у парламенті.

Уперше за двадцять років нормою стало те, що опозиції віддані реальні інструменти впливу. Кожна середа пленарного тижня надає опозиційним фракціям можливість продемонструвати весь свій інтелектуальний політичний і законотворчий потенціал. Також опозиції дається ще один сесійний день — п’ятниця, коли уряд майже в повному складі стоїть «на килимі» у Верховній Раді і готовий разом з опозицією виробляти тактику і стратегію своєї роботи. Наскільки ефективно вдається меншості використовувати виділені їй майже 40 відсотків сесійного часу — ніхто краще за нашого виборця не оцінить...

Про те, що більшість готова підтримувати всі реальні й конструктивні законопроекти з боку опозиції, свідчить той факт, що тільки за період восьмої сесії Президент країни підписав 13 законів, внесених членами фракції БЮТ і підтриманих парламентською більшістю, і 8 законів, авторами яких є наші колеги з фракції «НУ—НС». Майже два десятки розроблених меншістю законопроектів прийнято в першому читанні й наразі готуються до другого.

Ці перші приклади колективної відповідальної роботи вже дають результат. Сьогодні наша країна відновлюється після катастрофічного для будь-якої держави 15-відсоткового падіння ВВП, зафіксованого у 2009 році. За чотири місяці 2011-го зростання економіки перевищило п’ять відсотків. Промисловість виросла на 8,5%, сільське господарство — на 4%. За п’ять місяців цього року до скарбниці держави буде зібрано на 3,5 млрд. грн. більше, ніж планувалося. Ми очікуємо перевиконання держбюджету за підсумками першого півріччя. Україна має всі можливості завершити 2011 рік з бездефіцитним бюджетом.

Щомісяця на 1 млрд. грн. зростають доходи Пенсійного фонду України, до 12% на місяць скорочується його дефіцит. До рекордного рівня виріс «золотий запас» країни, що перевищив 38 млрд. доларів.

З огляду на ці показники Президент країни поставив перед вертикаллю влади завдання — на основі перевиконання бюджету підвищити з другого півріччя зарплати і пенсії. І це завдання буде виконано.

Утім, наведена інформація жодним чином не свідчить про те, що влада, впиваючись цифрами, заплющує очі на реалії.

Ми знаємо про всі наявні труднощі — як в економічній, так і в соціальній сфері, і розуміємо, що швидко змінити ситуацію можна, тільки об’єднавши зусилля всіх фракцій. До чого не втомлюємося знов і знов закликати наших колег з опозиції.

Насамкінець хочемо попередити всіх любителів перетворювати парламент на передвиборний майданчик, а мікрофони — на інструмент брехні й політиканства: такий сценарій у сьогоднішньому парламенті ніколи не пройде.

Олександр ПЕКЛУШЕНКО,народний депутат,заступник голови депутатської фракції Партії регіонів.