Херсонський художник Федір Іванович Загороднюк прийшов у мистецтво вже по війні. А до того, під Сталінградом, у бою проти гітлерівських танків у 1942 році, Федір Іванович проявив мужність і стійкість, був тяжко поранений. Після довгого лікування у фронтових госпіталях навчався в Київському державному художньому інституті.
Як художник він невтомний і має воістину невичерпну енергію. За своє життя створив величезну галерею портретів. Його герої — діячі політики і культури, звичайна українська інтелігенція. Не так давно Федір Іванович створив два портрети, героями яких стали уславлені спортсмени, легендарні боксери брати Клички. Майстер зобразив їх богатирями — але при тім картини здаються «домашніми», камерними, вони позбавлені зайвої помпезності та офіціозу.
 Минулої осені, коли Віталій Кличко зустрічався з мешканцями Херсона в кінотеатрі «Ювілейний», Федір Загороднюк подарував шанованому гостю дві картини — «Наш Кличко» (на знімку) та «Тріумф Володимира Кличка». Створити і подарувати ці картини для художника було особливою акцією. Адже він, як і дід славетних спортсменів, пройшов трагічними дорогами війни — а це зближує людей як ніщо інше, навіть коли вони належать до різних поколінь.
Валерій Кулик,письменник.
Херсон.