Запорізький літературний журнал живе завдяки таланту авторів і підтримці «Мотор Січі»
Здається, тільки вчора сталася непересічна подія запорізького культурного життя — поява на початку 2001 року літературно-художнього та громадсько-політичного журналу «Хортиця». Його засновником став нинішній головний редактор, поет Григорій Лютий. Отримавши «лева без клітки», а саме — головування у Запорізькій обласній письменницькій організації, Григорій Іванович добрих три роки носився по різних чиновницьких кабінетах з ідеєю літературного журналу.
Адже письменницька спілка виправдовує своє існування лише тим, що допомагає літераторам дійти до читача. І ось, за підтримки голови правління ВАТ «Мотор Січ», народного депутата В’ячеслава Богуслаєва, такий журнал з’явився. Регулярний вихід — раз на два місяці; за 10 років опубліковано 450 поетичних і більш як 100 прозових творів. Журнал пишається, що його автором був Павло Загребельний. Авторами «Хортиці» є Ліна Костенко, Олександр Сизоненко та багато інших відомих українських літераторів. На сторінках журналу друкувалися твори письменників, які нині живуть у США, Болгарії, Італії, Греції, Росії і Білорусі. На малий ювілей журналу, що за повного аншлагу святкувався у приміщенні Запорізького академічного театру імені В. Магара, приїхали Борис Олійник, Михайло Шевченко, львів’янка Марія Якубовська та інші знані гості. Зворушлива сцена: 82-річна Марія Миколаївна спеціально приїхала до Запоріжжя з
Полтавщини, щоб подарувати Борисові Олійнику власноруч вишиту сорочку — таки здійснила своє бажання.
Вечір поезії — читаної і співаної — вдався на славу. Пісні у виконанні Інни Гапон, Світлани та Сергія Шепелів, Анатолія Сердюка зворушили серця слухачів. Варто додати, що співак і композитор А. Сердюк створив цілу низку прекрасних мелодій на вірші практично всіх відомих запорізьких поетів — авторів «Хортиці».
Запоріжжя.