Ось уже чотири роки цей гурток аматорів сцени діє при Василіянському Інституті філософсько-богословських студій у Брюховичах під Львовом. Шанувальникам театрального мистецтва колектив відомий попередніми виставами, надто — «Оскаром і рожевою пані». Вистави не є суто релігійним дійством, їх відвідують не лише греко-католики. Цього року театр об’їхав уже майже два десятки міст на сході й заході України.
Аматори показали глядачам глибоко філософську виставу «Драбина Якова». Розповідає вона про святого Василія, який відважно проповідував ідеї Христа. Дорога освячення святого Василія Великого — це своєрідна драбина, про таку колись сказав преподобний Яків: вона торкається одним кінцем землі, а іншим заходить за хмари, туди, де Бог.
Артисти закликають замислитися над тим, що головні людські цінності не можуть оцінюватися товщиною гаманця, а ті, хто перестає підніматися уявною «драбиною Якова», прирікають себе на духовний занепад. Виставу грають безкоштовно, вона є даром кожному й має «стати стимулом до творення царства небесного на землі», кажуть брати-василіяни.
Майстерній грі акторів, високому рівню постановки і режисерського задуму, чудовому музичному оздобленню спектаклю можуть позаздрити й професійні театри. Авторами сценарію є самі виконавці, а режисер — випускник театрального інституту Дмитро Бартков, який віднедавна співпрацює з «каптурами». До слова, Дмитро — родом із Кам'янця-Подільського, де також показали «Драбину Якова».
На знімку: сцена з вистави.
Фото автора.