Жителі Буського району на Львівщині здійснили пішу ходу шляхами Маркіяна Шашкевича, українського письменника, публіциста і поета. Тисячі людей пройшлися від Гумниськ, де ініціатор видання альманаху «Русалка Дністрова» правив у місцевій церкві, до Новосілок, місця його першого поховання.

У церкві отець-протосинкел Сокальсько-Жовківської єпархії Володимир Коткевич, декани УГКЦ о. Володимир Залуцький та о. Ігор Суходольський разом з 11 священиками відправили святу літургію, а опісля — поминальну панахиду на місці першого поховання Маркіяна Шашкевича. У заходах взяли участь до 3 тисяч мирян, які прийшли, незважаючи на більш як 30-градусну спеку, щоб поклонитися цій надзвичайно сильній людині.
2011-й Львівська обласна рада проголосила роком о. Маркіяна Шашкевича. Тому в Буському районі громадськість і місцева влада готуються до цієї знаменної події, щоб віддати належне письменнику і поету. З нагоди 200-річчя від дня народження мають відкрити пам’ятник і музей о. Маркіяну в селі Новосілках, провести фестиваль духовної пісні.
Загалом Бущина — це край Шашкевича, де неподалік, у селі Підлісся, письменник народився, у Гумниськах — мав парафію, а в Новосілках, де служив у місцевій церкві, був похований.
Микола ІВАНЦІВ, Богдан КУШНІР.