Днями в Національному палаці «Україна» відбулася презентація кращих творчих робіт учасників Всеукраїнського конкурсу «Культурна спадщина очима молоді». В експозиції були представлені малюнки, вироби народного промислу, вишиванки, писанки. Конкурс проводився в рамках Всеукраїнського культурно-освітнього проекту «Всесвітня спадщина в руках молоді», який ініціював Благодійний фонд Влади Прокаєвої «Обдаровані діти — майбутнє України».
— Проект розроблено центром Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і мережею проекту асоційованих шкіл цієї міжнародної організації ще у 1994 році. За цей час його успішно реалізовано у більш як 120 країнах. В Україні він втілюється вперше, — розповідає Влада Прокаєва. — Ця програма спрямована на отримання молоддю ґрунтовних знань про Національну та Всесвітню культурну та природну спадщину, а також формування свідомого ставлення до збереження її матеріальних об’єктів і традиційної культури та фольклору.
Проект відбувся за підтримки Міністерства культури України та у співробітництві з Національною комісією України у справах ЮНЕСКО. Вернісаж робіт — переможців конкурсу проходив у рамках святкування Міжнародного дня захисту дітей, який цього року відзначався за участю Прем'єр-міністра України Миколи Азарова.
Юнаки й дівчата, що пройшли програму занять, присвячену національним культурним та природним надбанням, перлинам зодчества, українській культурі та мистецтву, так перейнялися ідеєю відтворення та збереження прекрасного, що звернулися до організаторів програми з ідеєю самим долучитися до процесу творення. Згодом було вирішено приєднатися до Всесвітньої ініціативи з посадження дерев «Садимо для планети: Кампанія «Мільярд дерев», що реалізується з 2006 року ООН із захисту навколишнього середовища — ЮНЕП. Завдяки цій ініціативі Національний ботанічний сад ім. М. М. Гришка поповнився деревовидними півоніями...
На знімку: під час акції.
Фото автора.