Хабарництво — це один з найскладніших документованих злочинів. Практично його можна виявити лише у разі заяви від того, в кого вимагають. Але нерідко буває, що й сторона, яка бере, і сторона, що дає, однаково зацікавлені в такого роду угоді. І тоді злочин залишається латентним.

Як Олексій Михайлович «спікся»

Чи не правда, знайома картина: районний архітектор не хоче ставити підпис на документі про оренду землі, керівник державної житлово-комунальної інспекції не дає дозволу на запуск тепла у квартири багатоповерхівок, пожежник погрожує закрити підприємство, бо немає якихось документів. Але варто їм пообіцяти винагороду, а, простіше кажучи, — дати хабара, як одразу нерозв’язна проблема успішно зникає. Олексій Михайлович не був наївною людиною й, створюючи свій бізнес, побував у багатьох ситуаціях. Але одного разу і він «спікся».

У рідному місті Олексій Михайлович надавав послуги з ремонту автотранспорту. Він мав станцію техобслуговування з гарним обладнанням і навіть зумів придбати евакуатор. Податки сплачував справно, тому спав спокійно. Якось на своєму евакуаторі йому довелося транспортувати до міста легковий автомобіль, що потрапив в аварію. Автослюсарі відремонтували машину швидко, якісно, і власник авто їхньою роботою залишився задоволений. Михайловича тоді зовсім не насторожив надмірний інтерес клієнта до роботи СТО. Думав, що вдячна людина хоче зробити йому приємне, цікавлячись станцією: яке обладнання тут працює, скільки людей трудиться тощо. Олексій Михайлович усе розповів і показав з неприхованим задоволенням. А за місяць до нього прибули двоє працівників ДПІ з перевіркою, і одним з них виявився той самий допитливий клієнт. Михайлович навіть зрадів, що буде мати справу зі знайомим. З’ясувалося: дарма. Суворий чиновник виявив у роботі фірми страшні порушення й підрахував, що бізнесменові загрожують штрафні санкції в розмірі 33 тисячі гривень. Але, побачивши розгубленого підприємця, податківець кинув йому «рятувальне коло»: мовляв, усе можна «утрясти», якщо Михайлович не пошкодує 10 тис. грн. А він, заступник начальника управління оподатковування фізичних осіб, завдяки особистій симпатії до підприємця, знизить штраф на тисячу гривень. Поторгувавшись, підприємець збив ціну до 8 тис. грн. і... звернувся із заявою до Управління СБУ в Луганській області.

Передача грошей відбувалася в кабіні того самого евакуатора, на якому Михайлович тяг у місто розбиту машину податківця. Там хабарника й затримали співробітники СБУ. Стосовно нього порушено кримінальну справу, слідство ще триває. А власник СТО незабаром після цих подій одержав повідомлення з податкових органів. Там перерахували нараховані йому штрафні санкції. Виявилося, що за допущені ним порушення податкового законодавства передбачено штраф у сумі... усього лише 127 гривень.

Віддайте мій бонус!

Попри те, що в акті хабарництва зазвичай беруть участь дві сторони: та, що дає, і та, що бере, а найчастіше виявляється, що в ситуацію залучено й багато інших людей, які, до того ж, нізащо від цього страждають. Саме такий випадок стався в Лисичанську. Одне підприємство виграло тендер на ремонт котелень за рахунок бюджетних коштів, але протягом декількох місяців не могло розпочати роботу на об’єктах, бо 35-літній чиновник держказначейства всіляко гальмував перерахування бюджетних коштів на рахунок підрядника. Почалися холоди, настав опалювальний сезон, а він продовжував зволікати. Мовляв, у договірних документах допущено істотні помилки, але є вихід — дати хабара. Усього один відсоток від суми бюджетного фінансування. Однак сума виходила чимала — 15 тис. грн. Під час її одержання горе-скарбника й затримали співробітники СБУ.

Утім на цьому справа не закінчилася. У ході слідства було доведено причетність до злочину ще однієї посадової особи — відповідального працівника органу місцевого самоврядування, що теж хотів поживитися за рахунок тендера й теж вимагав у директора фірми свої «бонуси». Слуги народу діяли спільно й разом організували бюрократичну тяганину з приводу перерахування грошей на ремонт котелень, очікуючи одержання відсотка «за послуги». Обох притягнуто до карної відповідальності.

Два слова про інтимність

До останнього часу хабарництво вважалося найінтимнішим зі злочинів. І зрозуміло, чому. Адже ніхто так не прагне до самоти в тихому, затишному куточку, як хабарник. Досить лише однієї підозри на присутність чужих очей і вух, як глибоко інтимний процес передачі конвертика із грошима, що займає усього 10—15 секунд, може не відбутися. Але, як і будь-який інший різновид криміналу, корупційні правопорушення еволюціонують. Тому вимагання й одержання хабарів групами осіб сьогодні вже не є рідкістю.

Наприклад, торік співробітники УСБУ в Луганській області затримали на місці злочину начальника відділу державної виконавчої служби одного з міст області, його заступника і приватного підприємця, які втрьох вимагали хабар у інваліда другої групи. Ця людина втратила працездатність на шахті й довго не могла одержати належних регресних виплат. Нарешті суд виніс рішення, зобов’язавши шахту сплатити інвалідові 35 тисяч гривень, однак за два роки цих грошей колишній шахтар так і не одержав. Посадові особи державної виконавчої служби зобов’язані були забезпечити виконання судового рішення, але замість цього стали вимагати в інваліда 40 відсотків від суми заборгованості, а це — 14 тисяч гривень. Посередником між громадянином і чиновниками виступав приватний підприємець-юрист. Усіх трьох співробітники СБУ затримали під час одержання незаконної винагороди. Кримінальна справа стосовно них нині перебуває в суді.

Піраміди вимагання

Особлива тема — корупційні правопорушення, вчинені співробітниками правоохоронних органів. Розкривати їх особливо важко. «Перевертні в погонах» добре знають методи роботи своїх колег, тому вміло конспіруються.

— Найактуальнішою є проблема хабарництва в ході проведення досудового слідства, — вважає Олександр Носуля. — Зазвичай безпосередньо пов’язана з фактами зловживання службовим становищем, фальсифікації матеріалів оперативно-службової діяльності й кримінальних справ для ілюзорного поліпшення показників. Робота з виявлення таких фактів в органах внутрішніх справ проводиться у взаємодії з підрозділом внутрішньої безпеки цього відомства. Розробляються й здійснюються спільні операції; на етапі дослідчої перевірки й порушення кримінальної справи до роботи підключаються представники органів прокуратури. Особливу небезпеку являють так звані «піраміди вимагання», коли співробітники вищої ланки втягують у незаконну діяльність своїх підлеглих і вчиняють злочин їхніми руками. Саме такому факту УСБУ запобігло в Луганській області 2009 року.

Спочатку в поле зору СБУ потрапили двоє оперуповноважених районного відділу міліції, які неодноразово вимагали й отримували хабарі від громадян, що проходили у повідомленнях про здійснення злочинів. Потім було встановлено, що ці дії координувалися одним з їхніх керівників. Зловмисники проводили юридичну оцінку отриманих матеріалів і одночасно — перевірку матеріального становища правопорушника. А потім доповідали начальникові про те, наскільки платоспроможний «клієнт». Якщо фінансовий і соціальний статус громадянина виявлявся підходящим, його змушували платити від 1000 доларів і вище за незалучення до кримінальної відповідальності. Отримані кошти розподілялися залежно від посади. «Перевертні» використовували «просунуті» форми хабарництва й особисто жодних грошей ні від кого не одержували: вони змушували громадян перераховувати кошти на підконтрольні їм рахунки, зняття готівки з яких відбувалося через посередників. У ході розробки групи були встановлені й картрахунки, й механізми злочинної діяльності, і учасники. Вони були затримані і засуджені.

Поки що в боротьбі з хабарництвом правоохоронні органи керуються головним чином ст. 368 КК України. Але в цей час у Верховній Раді проходить розгляд законопроекту «Про основи протидії й запобігання корупції в Україні», що передбачає цілу низку новацій, які, по ідеї, повинні спростити роботу правоохоронцям і сильно ускладнити життя хабарникам. Вносяться зміни й у Кримінальний кодекс України. Зокрема, вони стосуються покарань за хабарництво. Однак багато чого в подоланні цього сумного явища, звичайно, залежить від кожного з нас.

Юлія ЄРЕМЕНКО, керівник прес-служби управління СБУ в Луганській області;

 

Від першої особи

Заступник начальника Управління — начальник Головного відділу боротьби з корупцією й організованою злочинністю УСБУ в Луганській області Олександр Носуля:

— Що складніше регуляторне середовище для ведення господарської діяльності — дозвільні, погоджувальні процедури, механізми оподатковування, оренди, землекористування, тим більше підстав одержують представники державних органів для вимагання хабарів і здійснення корупційних дій.