Зараження холерним вібріоном риби в межах Маріуполя могли викликати стічні води металургійного комбінату «Азовсталь». Про це заявив головний санітарний лікар міста Георгій Гусаков, виступаючи на оперативній нараді, присвяченій надзвичайній епідемічній ситуації. Фахівець вважає, що до Кальміусу, гирло якого розташоване в межах міста, були випущені теплообмінні стоки із мартенівського цеху підприємства. «Ми перевіряли і бачили, що там тече вода в достатньо великій кількості», — пояснив головний санітарний лікар.
На металургійному комбінаті не визнають своєї провини: адже наприкінці травня мартенівське виробництво було зупинене назавжди. За припущенням заступника головного енергетика «Азовсталі» Сергія Божка, до Кальміусу течуть не стічні, а ґрунтові води, оскільки довга 700-метрова труба розташована нижче їх рівня. Зараз у названому місці взято проби води.
Також причиною спалаху епідемії холери могли стати стоки із каналізаційно-насосної станції, припускають санітарні лікарі. Відповідь на запитання про імовірне джерело зараження дадуть результати узятих проб. Наразі з об’єктів зовнішнього середовища вже виділено три культури холерного вібріона: зі стічної каналізаційної води на каналізаційно-насосній станції № 8, із риби, виловленої в Кальміусі поблизу металургійного комбінату «Азовсталь», та зі змиву удома в одного з пацієнтів. Загалом у Маріуполі зареєстровано 14 хворих на холеру та 5 вібріоносіїв. Усі вони госпіталізовані та отримують необхідне лікування. За словами Георгія Гусакова, 90 відсотків заражених «підхопили» вібріон під час чищення чи споживання риби, виловленої в Азовському морі та Кальміусі, а ще двоє наковталися води з моря та річки.