Китай зацікавлений розвивати з нами взаємини в економічній, науково-технічній, військово-технічній, інноваційній, науковій, освітній, гуманітарній та культурній сферах.

Нині є всі необхідні передумови для подальшого динамічного розвитку україно-китайських взаємин і виведення їх на якісно новий рівень стратегічного партнерства. Про це заявили Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Заступник Голови Постійного Комітету Всекитайських зборів народних представників Ван Чжаого під час зустрічі у понеділок.

В Україні, зазначив керівник парламенту, уважно стежать за процесами, які відбуваються в КНР, задоволені розвитком двосторонньої співпраці й зацікавлені у продовженні високої динаміки політичних контактів. В. Литвин наголосив, що в цьому контексті в Україні розглядають візит Заступника Голови Постійного Комітету Всекитайських зборів народних представників як «надзвичайно важливий».

Голова Верховної Ради України також висловив думку, що державний візит в Україну Голови КНР Ху Цзіньтао, запланований на червень ц. р., стане справді історичною подією двосторонніх взаємин, відкриє нову сторінку україно-китайських відносин і сприятиме подальшому стрімкому розвитку співпраці. Цей візит, на переконання В. Литвина, «не тільки зафіксує наше стратегічне партнерство, а й дозволить наповнити його конкретним змістом».

У свою чергу, Заступник Голови Постійного Комітету Всекитайських зборів народних представників зазначив, що Україна і Китай є «добрими друзями і надійними партнерами», мають схожі позиції щодо багатьох міжнародних питань. За його словами, КНР надає великого значення подальшому розвитку двосторонніх взаємин.

Ван Чжаого високо оцінив підсумки державного візиту Президента України Віктора Януковича до КНР у вересні 2010 року, а також підсумки офіційного візиту Прем’єр-міністра України Миколи Азарова до Китаю у квітні ц. р. «Ми високо цінуємо те, що Україна визначила розвиток відносин з КНР як один з пріоритетів зовнішньої політики, — сказав він. — Потрібно нарощувати обсяги співпраці і виводити наші взаємини на якісно новий рівень».

Сторони наголосили на важливості подальшого розвитку міжпарламентських взаємин на всіх рівнях, що, на думку В. Литвина і Ван Чжаого, сприятиме зміцненню та активізації україно-китайської співпраці.

У цьому контексті Голова Верховної Ради заявив, що в Україні очікують на офіційний візит Голови Постійного комітету ВЗНП пана У Банго та на візит Голови Комітету у закордонних справах ВЗНП пана Лі Чжаосіна.

Під час зустрічі наголошувалося на значному потенціалі розвитку україно-китайських взаємин в економічній, науково-технічній, військово-технічній, інноваційній, науковій, освітній, гуманітарній та культурній сферах.

В. Литвин висловив вдячність китайській Стороні за підтримку проведення Днів культури України у КНР та заявив про готовність Верховної Ради надати відповідну підтримку проведенню Днів культури Китаю в Україні.

Прес-служба Верховної Ради України.