Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк у понеділок провів зустріч із Заступником Голови Постійного Комітету Всекитайських зборів народних представників Китайської Народної Республіки Ван Чжаого (на знімку праворуч).

«Високий рівень взаєморозуміння і довіри, інтенсивність контактів на найвищому державному рівні та насиченість співпраці особливо протягом останнього часу характеризують відносини України та Китайської Народної Республіки», — заявив під час зустрічі Перший заступник Голови Верховної Ради України А. Мартинюк. Він висловив упевненість у тому, що «станом на сьогодні існують усі необхідні передумови для подальшого динамічного розвитку україно-китайських взаємин, а також виведення їх на рівень стратегічного партнерства».

За словами Першого заступника глави парламенту, Україна зацікавлена у продовженні високої динаміки політичних контактів з КНР. У цьому контексті, наголосив він, справді «знаковою подією україно-китайських відносин стане перший за останні десять років державний візит в Україну Голови КНР Ху Цзіньтао, запланований на червень поточного року».

Сторони висловили упевненість, що цей візит керівника КНР в Україну відкриє якісно нову сторінку історії двостороннього співробітництва та сприятиме подальшому результативному розвитку україно-китайської співпраці.

Учасники зустрічі дали високу оцінку підсумкам державного візиту до Китаю Президента України В. Януковича 2010 року та офіційного візиту глави українського уряду М. Азарова цього року.

Перший заступник Голови Верховної Ради підтвердив зацікавленість українського парламенту у підтриманні інтенсивних контактів із Всекитайськими зборами народних представників усіх рівнів — від керівництва парламентів і профільних комітетів до політичних фракцій та груп дружби.

З огляду на той факт, що розвиток торговельно-економічної співпраці є наразі однією з ключових складових україно-китайських відносин, А. Мартинюк наголосив на запровадженні інструментів розширення спектра взаємин і спільних інтересів у сфері торгівлі, інвестицій, кредитно-фінансовій та виробничій галузях. Зокрема, український політик підкреслив необхідність реалізації масштабних інфраструктурних проектів в Україні за участі китайського капіталу і технологій.

У зустрічі взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол КНР в Україні Чжан Сиюнь.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.

Фото Сергія  КОВАЛЬЧУКА.