У Севастополі на семінарі представники майже двох десятків країн — координатори міжнародного освітнього проекту з раціонального використання ресурсів та енергії SPARE — вивчали досвід співробітництва шкіл, муніципалітетів, бізнесу та громадських організацій стосовно інформування населення про проблеми ефективного використання енергії та збереження навколишнього середовища.
Координатор проекту SPARE в Україні Леонід Фірсов особливо підкреслив той факт, що семінар удруге проводять в Україні. Це свідчить про успіхи нашої країни в реалізації завдань і цілей проекту, адже колись його засновник (Норвезьке товариство охорони природи) не проводив захід двічі в одній країні.
SPARE в Україні підтримали держоргани, в тому числі й Міносвіти, яке дозволило реалізовувати його в школах. Крім того, у нашій країні проводять конкурси дитячих проектів з енергозбереження. У Новограді-Волинському, Горлівці, Херсоні за підтримки фахівців реалізовано дитячі проекти, спрямовані на підвищення енергоефективності шкільних будинків.
За словами Л. Фірсова, Севастополь не випадково було обрано місцем для семінару. У школах міста відбувається апробація навчального «енергозберігаючого» посібника, розробленого молдавськими фахівцями для учнів молодшого віку.
За оцінкою координатора SPARE в Україні, проект успішно завершив свій перший етап — у школах почали впроваджувати курс із енергозбереження на загальнонаціональному рівні. На другому етапі отримані теоретичні знання мають впровадити на практиці.
Пілотний проект «Підвищення енергоефективності у шкільних будинках» впроваджують у Миргороді. Отримані там результати Л. Фірсов оцінив як «дуже добрі» й гідні того, щоб їх презентувати учасникам семінару в Севастополі.