Більше року перебуває при владі в Криму нинішнє керівництво автономії. 17 березня 2010 року депутати Верховної Ради АРК обрали її Головою Володимира Константинова, а главою уряду автономії — Василя Джарти. Потім було сформовано новий склад уряду. Після виборів до місцевих рад — 31 жовтня минулого року — Партія регіонів зберегла ключові позиції у владі в автономії.

Уроки виборів: мети досягнуто

Практично за рік Голові Ради міністрів АРК, лідерові кримської регіональної організації Партії регіонів Василю Джарти вдалося вибудувати вертикаль влади на півострові. З його призначенням на посаду у виконавчу владу автономії, на думку кримського політолога Олександра Форманчука, було остаточно підбито підсумок тривалій історичній суперечці стосовно того, чи можуть кримською автономією керувати місцеві політичні сили. Прихід В. Джарти в автономію, за його словами, лише прискорив банкрутство кримських владних еліт, які до цього займалися нескінченними чварами та з’ясуванням, хто сильніший і впливовіший. «Василь Георгійович став символом завершення одного періоду становлення АРК і початком іншого. У Криму настала фаза формування нового правлячого класу на основі синтезу двох політичних груп: донецько-макіївської та кримської», — сказав О. Форманчук одному з кримських інтернет-видань.

Результатом цього стала непохитна перемога кримської регіональної організації Партії регіонів на виборах до місцевих рад 31 жовтня 2010 року.

Виняток становили лише два округи в Красноперекопську та Сакському районі, де перемогли кандидати від партії «Союз»: колишній глава Севастополя та екс-постійний представник Президента в Криму Сергій Куніцин і підприємець Валерій Гриневич. Решті партій, а це — Комуністична партія України, Народний рух України, партія «Союз», «Русское единство» і «Сильна Україна», доводиться сьогодні задовольнятися двома-п’ятьма депутатами, що, звісно, не витримує ніякого порівняння з потужною фракцією Партії регіонів у кримському парламенті. Перемогла ПР і в усіх містах республіканського підпорядкування: Сімферополі, Ялті, Керчі, Євпаторії, Саках, Алушті, Джанкої, Красноперекопську, Армянську, Судаку, Феодосії.

Сьогодні в автономії фактично відсутня опозиція, більшість партій і громадських об’єднань прагнуть співробітничати з партією влади або заручитися її підтримкою. На думку політичних експертів, опозиції варто менше звалювати провину за свій програш на «фальсифікації», а необхідно розпочати конструктивну критику дій нинішньої влади на півострові. Партії, представлені в кримській владі, за словами політолога О. Форманчука, остаточно дійшли висновку, що подальший розвиток автономії можливий тільки в складі України, тому розмови про вихід або приєднання Криму до Росії залишилися в минулому. Попереду — виконання обіцянки, даної партією влади: перетворення Криму на перлину України.

Діалог кримської влади з меджлісом — реальність чи міф?

Знайти порозуміння з меджлісом кримськотатарського народу лідерові кримських регіоналів, Голові Ради міністрів АРК Василю Джарти вдалося не одразу. Спочатку була відмова керівництва меджлісу від зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем у серпні минулого року в Сімферополі, потім — переформатування Ради представників кримськотатарського народу при главі держави. Все це лише ускладнило відносини між кримською владою та представниками меджлісу. Однак через деякий час сторонам удалося налагодити діалог. Наслідком цього стало призначення на посаду заступника Голови Ради міністрів АРК Азіза Абдуллаєва, обрання головою постійної комісії Верховної Ради АРК із міжнаціональних відносин і проблем депортованих громадян Ремзі Ільясова. А після неодноразових зустрічей глави кримського уряду з лідерами меджлісу стали розв’язуватися проблеми земельних самозахоплень, у столиці автономії — Сімферопольська міська рада, після тривалої судової тяжби, виділила землю під будівництво Соборної мечеті. За словами Василя Джарти, сьогодні партія влади в багатьох питаннях знайшла взаєморозуміння з організаціями, представниками кримськотатарських громад.

«Ми усвідомлюємо те, як і чому накопичилися проблеми в кримськотатарського населення півострова. Наша позиція полягає насамперед у суровому дотриманні закону, неприпустимості переведення соціальних проблем у політичні вимоги, — сказав В. Джарти на регіональній партійній конференції ПР. — Кілька років назрівав дуже тяжкий конфлікт, пов’язаний із будівництвом Соборної мечеті в Сімферополі. Взаємна недовіра й низка помилкових рішень підігрівали вогнище напруженості, в якому були й міжрелігійні складові. Подібний конфлікт не має права на існування. У результаті ми створили шанобливі й цивілізовані відносини всередині нашого регіонального співтовариства. Так само непростим і довготривалим було питання земельних відносин. Позиція нашої партії стосовно цього цілком чітка — тільки законність і порядок. Ми створили при Раді міністрів комісію з вирішення питань, пов’язаних зі звільненням самовільно зайнятих земель і наданням земельних ділянок депортованим та іншим громадянам у рамках чинного законодавства. Кожний громадянин України, зокрема мешканець Криму, має право на земельну ділянку. І ми повинні забезпечити це право».

 

Крим.