Шановні народні депутати!
Ми, медики України, турбуючись про здоров’я кожного громадянина, закликаємо особисто кожного народного депутата підтримати антитютюновий законопроект №5164, спрямований на повну заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів.
Агресивна та нав’язлива реклама тютюнових виробів, яку кожен громадянин змушений щоденно спостерігати, є дієвим інструментом в «руках» тютюнових компаній, що призводить до залучення нових споживачів цієї смертельно небезпечної, хворобливої та горезвісної продукції. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я від спричинених тютюнокурінням хвороб у світі щорічно помирає понад 5 мільйонів людей, з яких 110 тисяч — українці.
Ми, медики, багато працюємо над зменшенням тягаря хвороб, які виникають унаслідок дії тютюну. Проте заходи з профілактики тютюнокуріння серед підлітків та молоді, котрі здійснюють як установи охорони здоров’я та освіти, так і неурядові організації, залишатимуться малоефективними, доки підліткам кожного дня нав’язуватиметься реклама, що робить привабливими смертельно небезпечні вироби та спокушає призами, ціна яких — багаторічна залежність, численні хвороби, загроза життю.
Тютюнокуріння — це не просто шкідлива звичка. Це хронічне захворювання, якому присвоєно конкретний код у Міжнародній класифікації хвороб (МКХ): за 10-м переглядом (f.17).
Тютюнокуріння, як і надмірне споживання алкоголю, малорухливий спосіб життя, поглиблює демографічну кризу. 82% українців помирає внаслідок неінфекційних хвороб, інфаркти становлять 40% усіх смертей, інсульти — 12%. Варто зауважити, що такі показники майже втричі перевищують європейські.
Без реформ у медицині, втручання держави в поліпшення здоров’я нації (прийняття ефективних антитютюнових законів) змінити ситуацію неможливо.
Багато країн уже зрозуміли, що тютюнова реклама смертельно небезпечна і заборонили її. Серед таких країн Норвегія, Італія, Нова Зеландія, Франція, Фінляндія, Туреччина, Польща, Угорщина та багато інших. Міжнародні дослідження переконливо довели, що повна заборона реклами дійсно сприяє зменшенню рівня куріння, тоді як часткові обмеження (такі, як діють зараз в Україні) не дають бажаного результату, а тому немає сенсу їх приймати і йти на компроміс з іноземними тютюновими транснаціональними гігантами, які сьогодні контролюють майже всю тютюнову галузь України.
Слід також зазначити, що реклама тютюнової продукції розрахована, в першу чергу, на молодь, на яку тютюнова індустрія задля свого виживання активно намагається впливати.
Не можна недооцінювати наслідків тютюнокуріння, серед яких: високий рівень смертності в працездатному віці, особливо серед чоловіків, зниження працездатності та витрати на лікування хвороб. Потрібно рятувати тисячі нікотинозалежних життів, а також попередити куріння серед молоді, заборонивши всюдисущу пропаганду тютюнокуріння.
Закликаємо вас під час обговорення в другому читанні проекту закону №5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів (котрий у першому читанні підтримали 303 народні депутати) прийняти рішення, яке збереже тисячі людських життів, і заборонити рекламу тютюну в Україні!
Микола Поліщук, екс-міністр охорони здоров’я, президент ВГО «Українська асоціація боротьби з інсультом»; В’ячеслав КамІнський, член-кореспондент АМН України, головний акушер-гінеколог МОЗ України;
Катерина Амосова, член-кореспондент АМН України, керівник Київського міського центру кардіології та ревматології,  професор; Людмила Воробйова, доктор медичних наук, професор Національного інституту раку; Іван Смоланка, доктор медичних наук, хірург-онколог;
Олена Кваша, доктор медичних наук, кардіолог Інституту кардіології ім. Стражеска;
Вадим Гетьман, доктор медичних наук, професор,торакальний хірург; Тарас Чабан, професор-кардіолог Київського медичного інституту;
Ольга Богомолець, доктор медичних наук, директор Інституту дерматології і косметології, професор Київського національного медичного університету ім. О. О. Богомольця;
Олег МусІй, президент Всеукраїнського лікарського товариства; Отто Стойка, кандидат медичних наук, головний лікар Київського міського центру здоров’я.