У відмові меншості та комуністів голосувати за закон про пенсійну реформу є політична та особистісна мотивація. Таку думку висловив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час спілкування з журналістами після засідання Ради регіонів.

Особистісна мотивація, на думку глави парламенту, полягає в тому, що уряд запропонував обмежити верхню межу розміру пенсії не лише тим, хто в майбутньому піде на заслужений відпочинок. Ухвалення такого рішення суперечитиме і Конституції, і рішенню Конституційного Суду, згідно з яким нові закони не можуть зменшувати діючі соціальні стандарти. Чимало людей, серед яких є колишні й нині діючі парламентарії, оформили відповідні пенсії, зауважив політик.

«А це означає, — сказав В. Литвин, — що вони повинні приймати рішення, за результатами якого їхню пенсію поділять, як мінімум, на два. Тому й виникає такий спротив. Логічно, що про це мало хто публічно говоритиме, але проблема є».

Володимир Литвин застеріг: за «таким зовнішньо привабливим» для окремих керівників кроком, як намагання не виконувати рішення, котрі комусь здаються неприйнятними, і бажання змінювати Конституцію чи закони, може виникнути спокуса «підігнати» всю законодавчу базу під сьогоднішні економічні можливості.

«До речі, — зазначив Голова Верховної Ради, — це пропонується ще в одному законі, котрий має дуже скандальний характер: про гарантії виконання судових рішень. Такий закон потрібно приймати, але в прикінцевих положеннях цього проекту пропонується відповідним чином «урізати» півтора десятка соціальних законів. Тобто почалося з одного, а далі це може мати «ланцюжкову реакцію», котра, на думку Володимира Литвина, загрожує з часом перетворитися в наступ на соціальні права найширших верств населення.

Що стосується перспектив нещодавно зареєстрованого у Верховній Раді доопрацьованого урядом законопроекту «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», то глава парламенту вважає: «даний законопроект треба приймати в першому читанні, а тоді ті позиції, щодо яких є радикальне заперечення, можливо, вилучати».

Ялта—Севастополь.