У парламенті знову заговорили про пенсійну реформу: уряд вніс оновлений законопроект № 7455 «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Нова редакція законопроекту передбачає 11 істотних змін порівняно з попереднім варіантом. Наш кореспондент намагався з’ясувати, як налаштовані народні депутати щодо цього документа.

Олександр СТОЯН, Партія регіонів:

— Ми сподівалися, що законопроект буде істотно доопрацьовано, але нового у проекті закону дуже мало. Фактично все залишилося те саме, хоча є і новації. Найгостріша дискусія велася щодо підвищення пенсійного віку. У цьому є декілька позитивних зрушень: згідно із законопроектом, якщо жінка має стаж 30 років, вона може виходити на пенсію у 55 років, тобто добровільність, те, що ми пропонували свого часу. Але це не стосується тих, у кого стаж менше 30 років. Жінки виходитимуть на пенсію в 60 років, за кожні півроку, які вони працюватимуть після 55 років, добавлятиметься до пенсії. Все інше, у тому числі й нарахування пенсій військовослужбовцям, залишилося майже на тому самому рівні. Однак військовослужбовцям та правоохоронцям пропонується зараховувати рік за два.

Однак максимальні пенсії будуть обмежені десятьма прожитковими мінімумами для непрацюючих громадян. Прожитковий мінімум зараз — як мінімальна пенсія, це 764 гривні. Тобто максимальна пенсія — 7640 гривень. Може, це й потрібно робити, але є неконституційна норма: що і нинішнім пенсіонерам, котрі отримують більшу пенсію, їхній розмір будуть переглядати. Це суперечить 22 статті Конституції і роз’ясненням Конституційного Суду. Відверто кажучи, це — найвразливіша норма, бо в сесійній залі — чимало депутатів пенсійного віку та тих, котрі через рік-другий вийдуть на пенсію, і сумніваюся, що вони голосуватимуть за цей закон. Вони не скажуть, що це головна причина, вони знайдуть інші причини — говоритимуть про пенсійний вік для жінок, але саме через це вони не проголосують. Законопроект ще має пройти експертну оцінку. Все залежатиме від позиції нашої політичної сили, але Партія регіонів ще не визначилася.

Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ, «БЮТ — «Батьківщина»:

— Прагнення влади підвищити пенсійний вік для громадян України продиктоване зобов’язаннями перед МВФ та бажанням отримати черговий кредит. На початку липня (останній термін, коли можна отримати кредит. — Ред.), незважаючи на спротив, вони будуть через коліно ламати депутатів і ухвалювати цей закон, бо інакше не отримають чергової партії кредитів.

Змінили декілька ком і декілька букв — нічого по суті не змінилося. Це той самий непопулярний законопроект, який відхилив профільний парламентський комітет і не схвалили учасники парламентських слухань щодо пенсійної реформи. Залишаються ті ж дратівливі норми.

Зокрема, йдеться про підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років з 1 вересня 2011 року. Нібито там є така поблажка — тимчасово, впродовж трьох років, пропонується надати можливість жінці добровільно вибирати, коли їй іти на пенсію, — в 55 чи в 60 років. Також залишається норма про підвищення на десять років трудового стажу для виходу на пенсію — для жінок з 20 до 30 років, а для чоловіків — з 25 до 35 років.

Крім того, військовослужбовці фактично позбавляються права виходу на пенсію за вислугу років, оскільки, згідно із законопроектом, військовослужбовець зможе отримувати свою пенсію, нараховану за вислугу років, не лише після досягнення пенсійного віку, а з моменту виходу на пенсію. Усі людоїдські заходи, які були в попередньому законі, — залишилися. Тому навіть номер закону вони не поміняли. Опозиція не голосуватиме за цей законопроект.

В оновленому пенсійному законі передбачено:

— обмежити розмір максимальної пенсії до десяти прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян, поширивши дію цієї норми на раніше призначені пенсії;

— з 2013 року підвищити пенсійний вік для чоловіків-держслужбовців до 62 років, піднімаючи його на шість місяців щороку;

— календарну вислугу років військовослужбовцям збільшити з 20 до 25 років, щорічно підвищуючи її на шість місяців;

— жінкам після досягнення 55 років надається можливість добровільного виходу на пенсію протягом наступних трьох років за умови загального стажу не менше 30 років і звільнення з роботи;

— у разі працевлаштування громадян виплата пенсії припиняється, але стаж буде дораховуватися;

— народні депутати при призначенні дострокових пенсій будуть прирівняні до інших категорій пенсіонерів.