Відкоректований варіант проекту пенсійної реформи Кабмін передав у парламент. Необхідність проведення пенсійної реформи сьогодні очевидна, а відстрочка змін тільки погіршить ситуацію, вважає експерт Центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. «Насправді, всі розуміють, що пенсійну реформу потрібно було проводити навіть не вчора, а позавчора. Бо проблеми у сфері пенсійного забезпечення України — це питання не далекого майбутнього. Це — питання нинішніх реалій».
Нагадаємо, нещодавно на брифінгу віце-прем’єр-міністр України — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, презентуючи доопрацьований варіант пенсійної реформи, заявив, що він набагато м’якший за первісний варіант законопроекту про реформування пенсійної системи. «Ми пропонуємо більш плавне підвищення пенсійного віку для військовослужбовців і держслужбовців, а для жінок передбачено можливість добровільного виходу на пенсію у 55 років протягом трьох років», — повідомив Сергій Тігіпко, додавши, що запропонований варіант змін системи пенсійного забезпечення — найліберальніший в Європі.
Кажучи про принципові нововведення законопроекту, віце-прем’єр відзначив, що зміни торкнулися 11 позицій і основні з них спрямовані на встановлення соціальної справедливості у сфері пенсійного забезпечення, повідомляє Інтерфакс-Україна. «Ми обмежуємо максимальні пенсії 10 мінімальними, у тому числі — для вже призначених виплат. Ця норма болючіше за всіх ударить по депутатах, суддях і чиновниках високого рангу. Саме такого кроку від нас очікували люди, про це говорили під час громадських обговорень, і уряд не міг не відреагувати», — наголосив Сергій Тігіпко. За його словами, новий варіант законопроекту підготовлено не тільки з урахуванням результатів громадського обговорення, а й з урахуванням світового досвіду, а також думки представників профспілок, міжнародних експертів. «Ми не маємо права відмовитися від цієї реформи. Я впевнений: вона буде прийнята повністю до кінця цієї сесії парламенту», — заявив політик.