Дійну череду в країні вирізають зі швидкістю 287 голів на день
 
Вершкове масло або згущене молоко, виготовлені з пальмової олії, на полицях вітчизняних крамниць — звичне явище. Якщо ж придбаєш там натуральне молоко, та ще й за прийнятною ціною — можна порадіти. А для того, щоб виробляти продукти з пальмової олії, — навіщо корови? Як свідчить статистика, у країні залишилося всього 2 мільйони 659 тисяч корів — на 105 тисяч голів менше, ніж було на 1 травня минулого року. Тільки за січень—квітень 2011-го дійна череда скоротилася на 17,4 тисячі голів. Причини вирізання корів: з одного боку — невисокі заготівельні ціни на сире молоко, з другого — мала платоспроможність наших громадян. І так високі ціни на молокопродукцію стають для споживача просто непідйомними. Отже, реалізація деяких видів продукції знизилася десь на 30—40 відсотків. 
Урядових програм, які планують наростити череду й до 2015-го, й до 2020 року, вистачає. Але не треба бути ветеринаром, щоб розуміти: за три—п’ять років поголів’я збільшити різко не вдасться. Бо це — довготерміновий процес: будівництво ферм, закупівля худоби й таке інше дасть результат тільки через 10—12 років. За підрахунками, щоб довести дійну череду до чотирьох мільйонів голів, потрібно десь близько тридцяти мільярдів доларів. Звідкись чекати таких коштів для галузі — марна справа.