Випадки катування в міліції та СІЗО дедалі частішають. За останній рік кількість смертей у цих закладах подвоїлася. Лише з початку 2011 року в РУВС загинуло близько 20 осіб. Принаймні такі дані наводять українські правозахисники.

Черговою жертвою правоохоронців став мешканець Кременчука Сергій Л. 18 грудня 2010 року він разом із друзями приїхав до Харкова, де мав намір провести кілька ділових зустрічей та переговорів. Однак попрацювати сіромасі не судилося. Бо цього самого дня його заарештували працівники Московського райвідділу міліції. Зі слів дружини Сергія Валентини, її чоловіка затримали за підозрою у крадіжках.
— У РУВС його спочатку сильно били. Потім почали катувати. Електричний струм підключали до різних частин тіла. Правоохоронці вимагали від чоловіка, щоб він зізнався у двох крадіжках. Спочатку Сергій відмовився це зробити. Адже він їх не скоював, — розповідає «Голосу України» пані Валентина. — Однак таких знущань не витримав і був змушений підписати всі документи. Після чого його доставили до слідчого ізолятора.
Однак на цьому мордування не закінчилися. Справжнє пекло для нього розпочалося вже 1 квітня цього року. Працівники УБОЗу міста Харкова забрали Сергія із СІЗО та відвезли до райвідділу. Там його знову катували. Цього разу «нелюди» вимагали від затриманого зізнатися ще в 12 злочинах.
— Сергію виламували пальці на руках та сильно били. Йому постійно погрожували. Мовляв, якщо не підпише зізнання, вони катуватимуть ще не один день. Він неодноразово непритомнів, але його обливали водою, щоб привести до тями. Мій чоловік вимагав, щоб йому провели медичне обстеження. Однак у цьому Сергію відмовили. А вже 6 квітня під час спроби правоохоронців вивезти із приміщення СІЗО на так званий допит, він вирішив накласти на себе руки. Після тяжкої травми, замість того щоб надати медичну допомогу, його помістили до карцеру, — веде далі жінка.
Зі Світланою нам вдалося поспілкуватися тоді, коли Сергій був ще живий. Як стало відомо, за час перебування у СІЗО чоловік п’ять разів намагався піти із життя. На жаль, остання спроба стала фатальною. У СІЗО стверджують: медики наклали на порізану артерію Л. шви, але чоловік їх розірвав, зупинити кровотечу реаніматологи не змогли. Нагадаємо, що в Харківському СІЗО за останній місяць це вже другий суїцид. Наразі прокуратура області проводить перевірку.

Олександр ПЕКНИЙ.

Прокуратура ХаркІвськоЇ областІ:

«13 травня 2011 року о 9-й годині 50 хвилин старший по корпусу карцерних приміщень Харківського СІЗО виявив, що ув’язнений Л. розірвав шви раніше завданої собі рани в області шиї та власноруч ушкодив магістральні судини шиї. Вказана рана була завдана ув’язненим 30 квітня цього року при спробі спричинення собі тілесних ушкоджень. Незважаючи на всі вжиті заходи, в тому числі й лікарями, була констатована смерть.
...На даний час Жовтневим РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області проводиться перевірка в порядку ст. 97 КПК України за фактом самогубства, а працівниками галузевого відділу прокуратури області проводиться перевірка в порядку ст. 97 КПК України за вказаним фактом стосовно службових осіб Харківського слідчого ізолятора».