Селище Маневичі — одне з наймолодших в області. Своїм народженням воно завдячує будівництву наприкінці ХІХ століття залізниці Ковель—Сарни. І сьогодні залізничний вокзал залишається однією з найкрасивіших споруд містечка.

Фото Микола ЯКИМЕНКО

Історія цього краю — вельми цікава і повчальна. На території Маневицького району розташоване літописне село Старий Чорторийськ, родове гніздо князів Чарторийських. У роки Першої світової війни тут тривали жорстокі бої, про що нагадують братські могили на берегах річок Стир і Стохід. Партизанським краєм стала Маневиччина в роки Другої світової війни. Тут також кілька місяців діяла відома Колківська республіка, організована воїнами Української повстанської армії. Маневицький район сьогодні — на першому місці в Україні з виробництва паливних брикетів з торфу (до 40%), майже дві третини його території займають ліси. Про все це йшлося на ХХХVІІІ науковій історико-краєзнавчій конференції «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Волинське Полісся та Маневиччина в європейській та українській історії». В рамках конференції відбулася акція «Ніч у музеї», приурочена до Міжнародного дня музеїв. Її учасники мали змогу здійснити театралізовану екскурсію залами Маневицького краєзнавчого музею, насолодитися виступами місцевих фольклорних колективів, взяти участь у майстер-класі з писанкарства «Поліські візерунки».

Фото Микола ЯКИМЕНКО

Цікавим було виїзне засідання до села Прилісне Маневицького району. Тут вчителі місцевої школи та їх вихованці розповіли учасникам конференції про те, як вони вивчають історію рідного краю, бережуть пам’ять про тих, хто прославив його у роки Другої світової війни, борючись у партизанських загонах проти фашистських загарбників.
Наступна, ХХХІX, Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція «Минуле і сучасне Волині та Полісся: Волинь у 1941 році: люди, події, факти. Сторінки історії Іваничівщини» відбудеться в червні у прикордонному райцентрі Іваничі. Вона буде присвячена 70-річчю початку Великої Вітчизняної війни.

Микола ЯКИМЕНКО.
Волинська область.
Фото автора.

Слід відзначити хорошу організацію конференції. До цього насамперед доклали чимало зусиль колектив Маневицького краєзнавчого музею на чолі з його директором Петром Хомичем, районна рада і райдержадміністрація, обласна організація Національної спілки краєзнавців Волині, Волинський краєзнавчий музей, підприємство «Волинські старожитності».