Таку обіцянку дає заступник голови Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Павло Довгопол, коли педагоги чи батьки ставлять йому запитання про оптимізацію шкільної мережі району. Тим часом інформація про можливе закриття чотирьох початкових шкіл уже пролунала на нараді з директорами шкіл та дитсадків першого березня. Учителям названих закладів пообіцяли нове працевлаштування, учням — обов’язковий підвіз до опорної ЗОШ. Нині школярів району обслуговує 13 шкільних автобусів. Цього цілком достатньо, щоб ніхто з дітей не ходив на уроки пішки з іншого села, каже влада.

Керівник однієї з таких шкіл Людмила Василинчук чула про можливе закриття її дітища — Фурманівської ЗОШ І ступеня, але на сто відсотків не може підтвердити, що так станеться. Свого часу була розмова з освітянами району про плани оптимізації, тоді всіх вивільнених працевлаштувати справді обіцяли. Нині Людмила Василинчук навчає шість учнів. У всі наступні роки кількість школярів у Фурманівці буде ще менша. Що вдієш: демографічна криза... У приміщенні, яке належить відділу освіти, є ще дитсадок, де виховується семеро дітей, а також частину площі орендують під медпункт. Пані Людмила мешкає в селі Кульчіївці, якраз там, де опорна школа. За 22 роки свого стажу вона звикла бути «приїзною». Добирається в Фурманівку шкільним автобусом, який підвозить тутешніх старших учнів до Кульчієвецької школи.
Схожа картина й в інших селах, де школи можуть закрити. Керівник закладу в Шустівцях Наталія Слєсар наголошує: «Ніхто нас офіційно ще не повідомив про закриття». «Наказу райвідділу освіти ми ще не отримували, працюємо, як і раніше, маємо потрібний ліміт електроенергії», — підтвердили в Мілівцях. Про можливу оптимізацію педагоги лише читали в газетах.
На жаль, народжуваність у районі сьогодні майже втричі нижча за смертність.
Тож станом на сьогодні в 68 школах Кам’янець-Подільського району навчається 5177 учнів, функціонує 442 повні класи (мінімальна наповнюваність класу — 5 учнів), а 192 класи не мають мінімальної наповнюваності.
Проблему розв’язали так: 414 учням забезпечено індивідуальну форму навчання. У зв’язку із малою кількістю учнівського контингенту освітні заклади справді можуть і закрити, утримувати «некомплекти» для бюджету не так легко. І це розуміють усі — і влада, і батьки, і педагоги. За попередньої влади закрили 11 шкіл.
Тут, хоч як крути, а вихід один: народжувати більше дітей.
На це селяни мають свій аргумент: «Треба спершу підняти село, забезпечити людей роботою, щоб родини мали хоч якийсь стабільний достаток, тоді в них буде стимул для народження дітей». Молоді родини також прагнуть комфортнішого побуту, ніж той, яким задовольнялися їхні батьки. А ним не кожне село ще може похвалитися. Район газифіковано лише на третину, і за цим показником він посідає останнє місце в області. Цьогоріч запалили голубі факели в чотирьох селах. Нинішнього року з держ-бюджету виділено 17 мільйонів гривень на прокладання газомереж, а в багатьох селах люди намагаються газифікувати свої населені пункти самотужки. Тепло в оселях — це життєво важливо і старому, і малому. Зрушенням із мертвої точки стали останніх п’ять років. З 2006 року до сьогодні в районі газифіковано 29 населених пунктів, коли за десятки попередніх років — лише 13. Місцева преса інформує: цього року, крім уже газифікованих Шустовець, Устя, Великої Слобідки, має всі шанси запалати блакитне паливо в Оринині, Теклівці, Ріпинцях, Приворотті, Острівчанах, Ходорівцях, Княгинині, Ластівцях, Збручі та Ісаківцях. Там, де газ, і школа живе. Хіба що в села, які газифікували вже після ліквідації там освітніх закладів, школу вже не повернеш. Газ означає ще й те, що молодим родинам з такого села вже не хочеться втікати до міста. Що ж до роботи, то з газом можна навіть теплицю опалювати та заробляти на свою родину ранніми овочами...
Щодо наступних кроків з оптимізації освітньої галузі району ми звернулися по коментар до заступника голови райдержадміністрації з гуманітарних питань Павла Довгопола:
— Справді, ми обговорювали проблему. Однак у районі не буде закрито жодної школи без згоди громади, а також, якщо немає можливості підвозити дітей до опорної школи. Цього ж вимагає від нас і уряд. Як мовиться, недоречно робити жодних різких рухів. І ми цього не плануємо. Тотального скорочення педагогів у районі не очікується, але директорам шкіл слід звернути увагу на розподіл годин, аби не було такого, що ставки, які мають навантаження 0,25, переважали.

Віра ШПИЛЬОВА.