На сайті Вінницької облдержадміністарції розміщено список державних службовців і керівників підприємств та організацій, яких притягували до адміністративної та кримінальної відповідальності за корупційні дії (http://www.vіn.gov.ua).
— Після деяких дискусій на тему, чи варто це робити, ми все-таки вирішили, що такий крок стане ефективним заходом у профілактиці, змусить замислитися і застерегти багатьох від необдуманих дій, — каже начальник відділу взаємодії із правоохоронними органами та оборонної роботи Вінницької облдержадміністрації Юрій Мельник.
Крім дати затримання і вжитих заходів, вказується також сума хабара.
— Найбільшими корупціонерами, якщо аналізувати протоколи правоохоронців, є сільські й селищні голови та землевпорядники, — продовжує Юрій Мельник. — У анонімному опитуванні вони пояснюють, що правоохоронцям потрібні показники. Буває, навіть просять, щоб сільський голова погодився на складання протоколу. Мовляв, на суді оштрафують — і все... В законі чітко не прописано, що таке корупція. Тому під цю статтю за потреби може потрапити будь-хто з чиновників.
Як пояснив пан Мельник, складено ще один список — осіб, безпідставно звинувачених у корупції. Його немає на сайті ОДА, але в ньому понад 50 людей. Це жертви корупції. У всіх скасованих обвинуваченнях простежується тенденція безпідставних звинувачень. У судах вищих інстанцій ці люди довели, що в їхніх діях не було злого умислу. «Прикро, що перед жодною такою людиною ніхто не вибачився — ні той, хто затримував, ні хто засуджував», — каже Юрій Мельник.

Віктор СКРИПНИК.
Вінницька область.