У Санкт-Петербурзі відбувся V міжнародний конкурс «Учитель музики ХХІ століття» імені Дмитра Кабалєвського». Ініціатор цього чудового свята — працівник Державного педагогічного університету імені Герцена Едуард Абдуллін.
У конкурсі взяли участь шкільні педагоги та студенти музичних закладів Австралії, Білорусі, Іспанії, Казахстану, Латвії, Росії, України.
Програмою передбачалося проведення презентаційного уроку, на якому представляли здобутки батьківщини та її національні традиції. Крім того, треба було з шестикласниками провести показовий урок музики з розучуванням пісні.

Фото Андрій ГОЛОД

Нашу країну представляв учитель музики київської гімназії Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Дмитро Суботенко. Він і став переможцем (на знімку праворуч).
Кілька слів про лауреата першої премії. Дмитро живе в селищі міського типу Калинівка, що біля Василькова Київської області. Хлопець з дитинства подружився з музикою, надто з українською народною піснею. Ще б пак! Його батьки багато років були солістами Черкаського народного хору.
Після закінчення середньої школи в 2002 році Суботенко вступив на музичний факультет Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, а після закінчення з 2007-го викладає музику в гімназії при цьому ВНЗ.
Створив там вокальний гурток і вокальний ансамбль. З конкурсантами в Санкт-Петербурзі Дмитро спілкувався англійською мовою. Він аранжує і пише музику.
До презентаційного уроку Дмитро підготував відеоролик, на якому відтворив красу нашої землі. Лунала і українська пісня.
Особливістю його виступу стало те, що записана на ролику музика перейшла в живий звук. Дмитро, якого природа нагородила чудовим голосом, виконав пісню «Рідня» на слова Анатолія Матвійчука і музику Анатолія Костюка.
Потім були репетиції і показовий урок. Дмитро розспівку із дітьми починав піснею «Чорнобривці». Піснею для розучування Дмитро вибрав «Червону руту».
Черговий шостий конкурс у 2012 році планується провести на базі Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.

Андрій ГОЛОД.
Фото автора.