Відтоді, як у поліських районах Рівненщини знайдено поклади бурштину, сюди ринули нелегальні старателі. Після них залишаються місячні пейзажі (на знімку) — особливо потерпають ліси.

Легалізувати видобуток бурштину міг би проголосований у парламенті Закон України «Про бурштин», однак він заветований Президентом.

Фото надано ЦЗГ УМВСУ в Рівненській області

Тож копачі бурштину дедалі нахабніють, бо штрафи за це мізерні. Одну з нелегальних старательських артілей міліція цими днями виявила в урочищі «Кошарки» поблизу села Дубівка Володимирецького району. Бурштин мили дев’ять чоловіків із Рівного, Володимирецького і Зарічненського району. У них вилучили мотопомпу (на знімку), сто метрів пожежних рукавів, інше знаряддя для видобутку бурштину, автомобіль УАЗ-452, на який не було реєстраційних документів, а також понад кілограм бурштину-сирцю. А ось інша група старателів в урочищі «Азалія» біля селища Клесів Сарненського району встигла намити лише 360 грамів «сонячного каменю».

Фото надано ЦЗГ УМВСУ в Рівненській області

Загалом із початку нинішнього року міліція затримала 47 осіб, які незаконно видобували бурштин-сирець. У них вилучено 32 мотопомпи, три автомобілі і стільки ж мотоциклів, майже 2,2 кілограма бурштину. Однак це неповна статистика незаконного старательства, оскільки контролювати величезні масиви, на яких залягають поклади бурштину, доволі складно.

Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.
Фото надано ЦЗГ УМВСУ в Рівненській області.