Великого переполоху наробила рись у селі Петрова Слобода. О 7-й годині ранку 2 червня вона з’явилася в садибі Володимира та Тетяни Голубів. Кози та собака здійняли галас, який налякав гостю з ліса. Вона кинулася у будинкову прибудову, розбила вікно і втекла.
— Її увагу чомусь привернув чоловік на велосипеді, — розповідає сільський голова Олег Лисенко. — Це був Василь Дзюба, працівник державного підприємства «Корюківкаліс». Рись напала на нього ззаду і прокусила шию. Чоловік не втратив свідомість і намагався скинути з себе нападницю. Хоча вона і подряпала йому обличчя, груди, живіт, він все-таки від неї оборонився. З райцентру викликали «швидку допомогу». І нині потерпілий лікується в районній лікарні.
А рись знову повернулася до садиби Голубів і накинулася на собаку, намагаючись її загризти. Господар схопив вила і спробував приборкати непрохану тварину. Від його ударів нападниця втекла і сховалася у залишках старого автомобіля. Невдовзі до села приїхали представники влади, МНС, правоохоронці, спеціалісти ветеринарної медицини, екологічної служби. Були заборонені роботи у лісі, мешканців села попередили про небезпеку.
Дільничному інспектору Павлу Мазку вдалося помітити рись, яка чатувала на нову жертву. Зрештою, правоохоронець поклав край хвилюванню усіх 198 мешканців, яких по-справжньому охопила паніка від такого зухвальства лісової тварини.
— Наразі для проведення розслідування та визначення першопричини ситуації, що склалася, створено комісію, яку очолює представник Корюківської РДА, — зазначив у своєму коментарі начальник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Леонід Бурковський. — Рись поводилася неадекватно. Це дуже обережна тварина, і вона не нападає на людей. Ймовірно, що вона була хворою на сказ. Остаточні висновки зробить ветеринарна служба.

Сергій ПАВЛЕНКО.
Чернігівська область.