Парламентська хроніка - Ранкове засідання 3 червня
Традиційно п’ятниця розпочалася годиною запитань до уряду. Щоправда, більшість міністрів були відсутні, оскільки саме в цей час перебували в Криму на засіданні Ради регіонів. Однак міністр фінансів Федір Ярошенко, запрошений, щоб пролити світло на те, як діяльність підвідомчої йому установи впливає на соціальні показники в нашій країні та її міжнародний імідж, з народними депутатами все ж поспілкувався.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА
 

Говорили здебільшого про покращення добробуту громадян, тобто про те, яка ситуація складається нині і що планується робити надалі. Зі слів міністра стало відомо, що бюджет-2011, завдяки тому, що свої результати дало «ефективне управління доходами», успішно виконується. Так, впродовж п’яти місяців цього року надходження до держбюджету вдалося збільшити на третину порівняно з аналогічним періодом минулого. «Спостерігається стійка тенденція до нарощування темпів перевиконання індикативних показників доходів загального фонду бюджету», — наголосив Ф. Ярошенко, зазначивши, що вже за січень-травень отримано на п’ять мільярдів гривень більше, аніж передбачали, а саме — 140,4 мільярда.
Інший блок питань стосувався наших позицій на міжнародній арені. Зокрема, коли йшлося про співпрацю із Міжнародним валютним фондом, урядовець заперечив тезу про те, що підвищення пенсійного віку пов’язано із вимогами цієї організації. «Трансформації, до яких ми сьогодні тільки приступили, розвинені країни пройшли уже давно», — сказав він і водночас наголосив: для пенсійного забезпечення наша країна потребує видатків більш як 18 % ВВП, а це найвищий у світі показник. Тому без реформ, які б збалансували систему, не обійтися. І потрібно це не МВФ, а економіці нашої країни, наголосив
Ф. Ярошенко.
Йшлося й про те, чому Україна втратила посаду директора-розпорядника ЄБРР. На думку міністра фінансів, це сталося через дії Туреччини. Мовляв, ми стали заручником жорсткої конкуренції навколо керівних посад в ЄБРР. За словами Ф. Ярошенка, ми вчасно подали заявку на призначення свого директора, однак Румунія вийшла з нашої групи країн та приєдналася до іншої — на чолі з Туреччиною. Та міністр не вважає, що через це ми втратили свій вплив. Начебто, 20—21 травня в Астані під час зустрічей української делегації з керівництвом банку та очільниками країн відбулося переформатування представництва України. Тепер українські інтереси представлятиме Швейцарія, а це «посилює наші європейські позиції» і «дає змогу брати активну участь у геополітичних процесах у розширенні регіону діяльності того ж ЄБРР».
Далі народні обранці у першому читанні ухвалили урядовий проект закону про особливості управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі. Депутати дали зелене світло й змінам до закону про електроенергетику, які стосуються гарантування зобов’язань держави щодо стимулювання використання альтернативних джерел енергії. Депутати привітали із днем народження свого колегу Віталія Барвіненка.

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Iнші фото з цієї події шукайте у фотомагазині