Делегація Рахункової палати України на чолі з її головою Валентином Симоненком у Лісабоні взяла участь у роботі VІІІ Конгресу Європейської організації вищих органів фінансового контролю (ЕUROSAІ) та в засіданні Ради керуючих цієї міжнародної організації, що об’єднує 50 вищих аудиторських установ Європи.
Одностайне схвалення конгресу отримала робота Рахункової палати України на чолі спеціальної групи EUROSAІ з аудита коштів, спрямованих на попередження та ліквідацію наслідків катастроф у 2009—2011 роках. З огляду на це, конгрес продовжив мандат спеціальної групи до 2014 року. Як зазначив голова Рахункової палати України В. Симоненко, на сьогодні група успішно виконала поставлені перед аудиторами завдання. Зокрема, успішним був міжнародний аудит Чорнобильського фонду «Укриття», під час якого окрім пошуку відповідей на питання про стан, ефективність та результативність освоєння міжнародних і державних коштів на ліквідацію наслідків катастрофи на ЧАЕС спеціальною групою було напрацьовано чіткий алгоритм дій для дослідження будь-якої загрози чи катастрофи, вироблено відповідні рекомендації.
Фото Прес-служби Рахункової палатиПід час конгресу також було обговорено питання аудита органів державного управління, відповідальності владних інституцій за використання державних коштів. Голова Рахункової палати України В. Симоненко, виступаючи зі співдоповіддю на тему «Виклики і вимоги, з якими стикається сьогодні державне управління», зазначив, що саме вищі органи конституційного незалежного фінансово-економічного контролю мають стояти на чолі заходів з оцінювання стану фінансів та економіки своєї країни. За його словами, Рахункова палата провела детальні аудити діяльності Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Міністерства праці і соціальної політики України. Дослівно В. Симоненко: «Результати нашої роботи показали, що ці міністерства (Мінфін, Мінекономіки та Мінпраці і соціальної політики) виконують свої функції лише на 25—30 відсотків. Вони загрузли в рутинній роботі й не здатні акумулювати прогресивні ідеї, не кажучи вже про розробку стратегії і вироблення конкретних механізмів впливу на соціально-економічні процеси в Україні».
В. Симоненко зазначив, що нерівномірний розподіл держборгу і його обсягів між країнами став однією з основних причин кризи, оскільки уряди багатьох країн використовували фінансові ресурси й інструменти боргової політики для фінансування програм з метою підтримки сукупного попиту і зміцнення балансів підприємств і фінансових установ. Це допомогло зменшити падіння ВВП і певною мірою — дестабілізацію фінансової системи, але призвело до зростання зобов’язань держав. Наприклад, в Україні у витратній частині держбюджету на 2011 рік на обслуговування і погашення держборгу передбачена майже кожна третя гривня, повідомив він. До того ж, на його думку, «надане нашому урядові законом про держбюджет право здійснювати державні запозичення, що перевищують встановлені законом обсяги, створило прецедент коригування затверджених показників дефіциту державного бюджету».

Сергій КОВАЛЕНКО.
Фото Прес-служби Рахункової палати.