Чи має бути школа в кожному селі й міському кварталі? Дискусія на цю тему безперспективна, оскільки в ній стикаються протилежні інтереси двох сторін. З одного боку — діти, їхні батьки, вчителі, які хочуть, щоб в їхньому населеному пункті був заклад. З другого — держава, яка прагне дати своїм юним громадянам достойну освіту, затративши на це якомога менше коштів.

Яка ситуація на Волині? З 2004 року кількість учнів тут скоротилася з 144 421 до 123 816. Кількість навчальних закладів за цей час зменшилась на сім. З 782 ЗОШ — 414 малокомплектні та 138 з них — малочисельні. До останньої категорії належать 57 шкіл І ступеня (від 5 до 10 учнів), 42 — ІІ ступеня (40 і менше учнів), 39 — ІІІ ступеня (100 і менше учнів). Серед малочисельних навчальних закладів, у свою чергу, є ще свої карлики. Так, у школі І ступеня села Сьомаки Старовижівського району навчається усього чотири учні, в школі ІІ ступеня (дев’ять класів) села Квасів Горохівського району — 23, а в школі ІІІ ступеня села Крижівка Рожищенського району на одинадцять класів лише 53 учні.

Як бути в такій ситуації? Елементарна логіка підказує: стосовно кожної з названих шкіл треба щось вирішувати. Найгостріше проблема стоїть у Турійському районі, де з 34 шкіл 22 малокомплектні і 10 — малочисельні. Лише дві школи райцентру мають достатньо учнів.

В американських фільмах показують, як дітей підвозять автобусами до школи. То чому ж багаті США йдуть на це, а ми боїмося? Адже що більший заклад, то більші можливості організувати повноцінний навчальний процес, підібрати кваліфіковані кадри, забезпечити технічними та наочними засобами. Та й діти в опорних школах, як вважає завідувачка відділу дошкільної та загальної середньої освіти обласного управління освіти та науки Ольга Богданович, розвиваються швидше, більш адаптовані до колективу, їм легше знайти своє місце в житті. Батьки, які турбуються про майбутнє дітей, а не про власний комфорт, попри певні незручності все-таки прагнуть віддати своїх учнів у великі школи.

Можливо, є проблеми з підвозом дітей? Начальник обласного управління освіти та науки Михайло Попович свідчить: 111 шкільними автобусами перевозиться 99,8 відсотка учнів. Лише два авто потрібно придбати, аби повністю зняти проблему. Звичайно, парк необхідно оновити, дороги «освіжити». Та це вже інша тема.

Волинська область.

Школа в селі Рованці Луцького району, де проживає понад півтисячі дітей.  Відкрили позаторік.

Фото з архіву автора.